Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά της Google

Οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων έξι ευρωπαϊκών χωρών αναλαμβάνουν νομική δράση κατά της Google προκειμένου να επιβάλλουν πρόστιμα ή περιορισμούς στις δραστηριότητες της εταιρείας κολλοσού στο Ίντερνετ.

eu data protectionΗ εξέλιξη έρχεται μετά την προθεσμία τεσσάρων μηνών που είχε δοθεί στην αμερικανική εταιρεία να αλλάξει τις πολιτικές της περί απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων και να συμμορφωθεί κατά την ευρωπαϊκή οδηγία για την Πληροφορική και τις Ελευθερίες, υπό την απειλή της έναρξης «ποινικής αγωγής».

Τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές της Google δεν συμμορφώνονται με όσα έχουν θεσπιστεί αναφορικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Google θα έπρεπε να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή κάλεσε τη Google να επιτρέψει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που γίνονται γνωστά για αυτούς. Επιπλέον, η Google θα έπρεπε να θέσει σε εφαρμογή εργαλεία, προκειμένου οι χρήστες να διαχειρίζονται τον όγκο δεδομένων που τους αφορούν και γίνονται γνωστά στο διαδίκτυο. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αμερικανική εταιρεία έπρεπε να διασφαλίσει ότι δεν θα αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Ωστόσο, σύμφωνα με τα γραφεία διαδικτυακής ασφάλειας σε Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Ιταλία, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Πέρυσι η εταιρεία συγχώνευσε 60 διαφορετικές πολιτικές απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων από όλο τον κόσμο σε ενιαία διαδικασία. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί καταγγέλλουν ότι η νέα πολιτική δεν επιτρέπει στους χρήστες να καταλάβουν ποια δεδομένα κρατούνται, πώς συνδυάζονται με υπηρεσίες της Google ή πόσο τα διατηρεί αποθηκευμένα η εταιρεία.

Οι αρχές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αποφάσισαν λοιπόν την από κοινού νομική οδό επίλυσης του θέματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By