Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έπαινοι Ομπάμα προς Ερντογάν

Για την υποδοχή των κούρδων προσφύγων από τη Συρία

erdogan

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε την Τουρκία για το έργο που επιτελεί στην υποδοχή των κούρδων προσφύγων από τη Συρία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της σύντομης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την αντιμετώπιση «της απειλής που θέτει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος .

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας η οποία έγινε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε το έργο των τουρκικών αρχών, που σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη ανταποκρίνονται στη «μαζική εισροή των προσφύγων που φτάνουν στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και μόνο» όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Την περασμένη Τετάρτη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε σθεναρά το ρόλο της χώρας του στην αναζήτηση της «περιφερειακής ειρήνης» υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είχε φιλοξενήσει 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Η Άγκυρα μέχρι στιγμής εμφανίζεται απρόθυμη να συμμετάσχει στο διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που επιχειρεί κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Την Τρίτη, πάντως ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τον διεθνή συνασπισμό ανακοινώνοντας ότι η χώρα του μπορεί να παράσχει στρατιωτική ή επιμελητειακή υποστήριξη στην εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

By