Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έπεσαν οι υπογραφές για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ειδικό σήμα σε όσες επιχειρήσεις ρίξουν τις τιμές στο 75% των προϊόντων

estiasi

Η συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23 στο 13% από 1ης Αυγούστου υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τον ΣΕΤΕ.

Βάσει αυτής οι επιχειρήσεις που θα προμηθευτούν το ειδικό σήμα, στο οποίο θα αναγράφεται η φράση «Μειώθηκε ο ΦΠΑ, εδώ μειώσαμε τις τιμές», στα ελληνικά και τα αγγλικά, θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές τουλάχιστον κατά 5 % στο 75 % των ειδών.

Το σήμα θα χορηγείται από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων επισιτισμού με την προσκόμιση των τιμοκαταλόγων με τις παλιές και νέες τιμές, καθώς και της ταινίας από την ταμειακή μηχανή, όπου καταγράφονται οι τιμές, προκειμένου να μπορεί να γίνει διασταύρωση.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε ότι το μέτρο θα πρέπει να επιτύχει για να διατηρηθεί και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κόβονται όλες οι αποδείξεις.

Σε περίπτωση φοροδιαφυγής, όπως έχει ήδη διαμηνύσει, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα ενώ θα υπάρχει και ο κίνδυνος σφραγίσματος της επιχείρησης.

Όσο για τα μέτρα αυτά και τις ποινές ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ανακοινωθούν πριν την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ, δηλαδή πριν από την 1η Αυγούστου. «Δεν θα διακινδυνεύσουμε απώλεια εσόδων, θα πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε να εκδίδονται αποδείξεις», προειδοποίησε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι για να μονιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής, θα πρέπει όλοι να δείξουν αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, οι καταστηματάρχες να μειώσουν τις τιμές και οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις.

«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, η μονιμότητα του μέτρου μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» σημείωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, περισσότερο από το 50 % των εστιατορίων έχουν δείξει ενδιαφέρον και το ποσοστό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί όταν αρχίσουν να τοποθετούνται τα σήματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By