Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πειραιάς: Έπεσαν οι υπογραφές για το deal με τη ZTE

Μέχρι 600 θέσεις εργασίας για τρία χρόνια θα φέρει στην περιοχή το έργο

samaras

«Ο Πειραιάς φαίνεται για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να αποτελέσει όχημα μεγάλης ανάπτυξης και παγκόσμιο εμπορικό κέντρο» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια υπογραφή της συμφωνίας με την κινεζική ZTE Corp. και της θυγατρικής της Cosco, PCT (Piraeus Container Terminal), που εγκαινιάζει επίσημα τη λειτουργία του διαμετακομιστικού κέντρου (logistics hub) της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής στους χώρους της Cosco στον Πειραιά.

Πρόκειται για υλοποίηση μέρους της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στο Πεκίνο, μεταξύ της ZTE Corporation και της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, τον Μάιο του 2013.Κατά την παρέμβασή του ο Κινέζος πρέσβης Ζου Xiaoli, διατύπωσε το όραμά του να υλοποιηθούν σύντομα και άλλες επενδύσεις άλλων κινεζικών επιχειρήσεων τόσο στον Πειραιά όσο και ευρύτερα στην περιοχή της Ελλάδας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας που θα καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της ΖΤΕ προς 12 σημαντικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα σε: Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο.Η σημασία αυτής της συνεργασίας για τους δύο εταίρους, όπως επίσης και για την Ελλάδα, τονίστηκε από όλους τους ομιλητές κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Ο κ. Zhou Jianfeng, Αντιπρόεδρος της ZTE δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και τη δέσμευσή της να επενδύσει στην ελληνική αγορά. Αποτελεί δε μέρος μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό, περίπου 400-600, θέσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωσή του, που εκτιμάται σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα. Οι επόμενες φάσεις της επένδυσης περιλαμβάνουν την κατασκευή Κέντρου Επισκευών και Επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την μετεξέλιξή του αργότερα σε γραμμή συναρμολόγησης (assembly line)».

Ο Captain Fu Cheng Qiu, Διευθύνων Σύμβουλος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.) δήλωσε:
«Εκτιμούμε ειλικρινά την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, η οποία εκφράζει με κάθε τρόπο τόσο την προσωπική, όσο και την κυβερνητική στήριξή του, στην απόφαση μιας πολυεθνικής εταιρείας όπως η ZTE, να επιλέξει τον Πειραιά για την εγκατάσταση του κέντρου logistics της. Δουλεύοντας μαζί για έναν κοινό στόχο και βοηθώντας στην ανάπτυξη του λιμανιού, πιστεύουμε πως το λιμάνι του Πειραιά θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο Logistics, αλλά και στην Νοτιοανατολική Πύλη για τα φορτία από και προς την Ευρώπη».

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο επικεφαλής της Cosco Fu Cheng Qiu, καθώς και δεκάδες κινέζοι αξιωματούχοι από την PCT, της Cosco και την ZTE.

By