Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρευνα Public Issue: Ανασφαλείς και δυσαρεστημένοι οι πολίτες

Στην έρευνα ωστόσο αποτυπώνονται και οι προσδοκίες των ερωτώμενων για την μελλοντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους

greece1

Δυσαρεστημένοι και ανασφαλείς για το μέλλον τους δηλώνουν οι πολίτες σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας πολιτικής συγκυρίας της  Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Ωστόσο στην έρευνα αποτυπώνεται -έστω και αμυδρά- η προσδοκία  για την δυνατότητα μελλοντικής βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης.

Ειδικότερα οι επτά στους δέκα ερωτώμενους(ποσοστό 70%) απαντούν ότι είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής τους, ποσοστό αυξημένο κατά 2% σε σχέση με τον περασμένο μήνα ενώ ικανοποιημένοι δηλώνουν οι τρεις στους δέκα (30%) ποσοστό επίσης μειωμένο κατά 2%.Αναφορικά με το πώς αισθάνονται όταν σκέπτονται το μέλλον τους «τα επόμενα χρόνια», το 71% των πολιτών δηλώνουν «ανασφαλείς» και μόνο το 26% «ασφαλείς».

Παράλληλα, όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να εκφράσουν τις εκτιμήσεις τους για την «προσωπική οικονομική κατάσταση», σε συντριπτικό ποσοστό (73%) απαντούν ότι αυτή θα χειροτερέψει. Ωστόσο το συγκεκριμένο ποσοστό καταγράφει μείωση δύο μονάδων σε σχέση με τον Απρίλιο. Μόλις το 3% λέει ότι η κατάστασή του έχει καλυτερέψει, ενώ το 24% δηλώνει ότι παραμένει αμετάβλητη. Το 41% εκτιμά ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια και το 12% ότι θα καλυτερέψει. Σε επίπεδο προσδοκιών για την «προσωπική οικονομική κατάσταση» το 47% εκτιμά ότι θα χειροτερέψει, το 41% ότι θα μείνει ίδια και το 12% ότι θα καλυτερέψει.

Όσον αφορά το μείζον πρόβλημα της ανεργίας και την εκτίμηση των πολιτών για την εξέλιξή της στους επόμενους 12 μήνες, το 49% πιστεύει ότι αυτή θα αυξηθεί (από 56% τον Απρίλιο), το 28% (26%) ότι θα μείνει ίδια και το 23% (19%) ότι θα μειωθεί.

By