Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρευνα ThePaper: Οι Κυριακές της βόλτας στα καταστήματα ή του τζίρου;

Τι λένε καταστηματάρχες και εργαζόμενοι σε εμπορικά καταστήματα της Ερμού στο thepaper για την πρώτη Κυριακή που άνοιξαν και μάλιστα σε περίοδο εκπτώσεων

ermouA

Εικόνες από περίοδο εκπτώσεων σε άλλες χώρες με πελάτες να περιμένουν τα καταστήματα να ανοίξουν προκειμένου να προλάβουν να αγοράσουν αυτό που έχουν βάλει από καιρό “στο μάτι” περιέγραψαν αρκετοί καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στην Ερμού, για την πρώτη Κυριακή που άνοιξαν τα καταστήματά τους. Όσο για το αν έμειναν ευχαριστημένοι στο τέλος της ημέρας οι έμποροι του κέντρου της Αθήνας είναι μοιρασμένοι.

To ΤhePaper, μετά τον πανηγυρισμό της κυβέρνησης για μεγάλη κίνηση στα καταστήματα την Κυριακή, διενήργησε έρευνα και μίλησε με τους καταστηματάρχες. Κάποιοι είδαν τον τζίρο τους να ανεβαίνει έως και 70% και άλλοι άπλα άνοιξαν και υποδέχθηκαν υποψήφιους πελάτες που δυστυχώς έμειναν στο “φάτε μάτια ψάρια”.

Επισήμως ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών ανακοίνωσε ότι “η ανταπόκριση των επισκεπτών της αγοράς ξεπέρασε κάθε προηγούμενο” κάνοντας λόγο για “ιδιαίτερα θετικά μηνύματα στο εγχείρημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο”.

Δεν φαίνεται όμως να έχουν την ίδια άποψη και όλοι οι έμποροι, πολύ περισσότερο, δε, οι εργαζόμενοι.

Λίγο ο καλός καιρός, λίγο οι εκπτώσεις, η πολυδιαφημισμένη πρώτη Κυριακή και ο ντόρος που έγινε για το αν πρέπει να ανοίγουν τα καταστήματα σε συνδυασμό με το ότι αρκετοί είχαν πάρει τον μισθό τους, αφού ήταν στις αρχές του μήνα, συντέλεσε στην σίγουρα αυξημένη κίνηση στα καταστήματα και στον όποιο τζίρο, λένε οι περισσότεροι.

Για κάλυψη του πεσμένου τζίρου των προηγούμενων δύο εβδομάδων, μέχρι να μπουν οι εκπτώσεις, κάνει λόγο ο Χάρης Παϊκόπουλος από το κατάστημα υποδημάτων Five Shoes στην Ερμού. Όπως αναφέρει οι μισοί ψώνιζαν οι άλλοι μισοί κοίταζαν ενώ συγκριτικά με το Σάββατο ήταν μικρότερος ο τζίρος. “Σαν να μην έγινε για εμάς, απλά ισορροπήσαμε στις πωλήσεις με ό,τι χάσαμε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες”, λέει και τάσσεται κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές αφού όπως επισημαίνει η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην αγορά οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαφήμιση που έγινε.

ekptoseis

Αρκετά ευχαριστημένος τόσο από την προσέλευση κόσμου όσο και από τον τζίρο δηλώνει ο Παναγιώτης Καραΐσκος από το κατάστημα Rollini στην Ερμού, αφού ο τζίρος του ενισχύθηκε 70%. Πάντως δεν συμφωνεί με το άνοιγμα τις Κυριακές καταρχήν επειδή “ο κόσμος όταν έχει χρήματα να ψωνίσει δεν περιμένει μια Κυριακή” και κατά δεύτερον επειδή “πρέπει κάπως να προστατευτούν και οι άνθρωποι που δουλεύουν”. Η Κυριακή, όπως επισημαίνει είναι μια ημέρα οικογενειακή για τους περισσότερους Έλληνες και επιπλέον “το 80% όσων εργάζονται στο εμπόριο είναι γυναίκες, δηλαδή και μητέρες”. Ο ίδιος πάντως αναφέρει ότι το οικονομικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στα μέσα δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλο στην πραγματικότητα.

“Περίμεναν απέξω από τις 9 παρά αλλά αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς”, λέει και προσθέτει ότι αρκετός κόσμος παραπλανήθηκε περιμένοντας μεγαλύτερο ποσοστό εκπτώσεων ενώ κάποια καταστήματα δεν έβαλαν καν. Προσθέτει δε ότι “δεν έχω ούτε ένα διαθέσιμο βιογραφικό και βρίσκομαι στην Ερμού”.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η κίνηση στα Hondos Center, όπου οι εκπτώσεις ξεκινούν από 20% και φτάνουν μέχρι και το 70% σε επιλεγμένα είδη. Όπως αναφέρει εργαζόμενη του καταστήματος 7 στους 10 πελάτες που μπήκαν ψώνισαν κιόλας και κυρίως στράφηκαν σε επώνυμα καλλυντικά. Και αυτή αποδίδει την επιτυχία της πρώτης Κυριακής στην καλοκαιρία, τη διαφήμιση αλλά και ότι έπεσε στην αρχή του μήνα. Οι επόμενες ημέρες, όπως πρόσθεσε, έδειξαν μια τόνωση της αγοράς. Όσο για το άνοιγμα τις Κυριακές επισημαίνει “ε τότε ας ανοίξουν όλα την Κυριακή, δεν μπορείς να περιμένεις μόνο από μια μερίδα εργαζομένων να πληρώσει τα σπασμένα” ενώ για το αν έχει προοπτική η ίδια πιστεύει ότι “θα ατονήσει”.

mango

Τα καλλυντικά φαίνεται ότι είχαν την τιμητική τους πάντως την προηγούμενη Κυριακή. Αρκετά αυξημένη η κίνηση και στο κατάστημα καλλυντικών Mac στην Ερμού, αφού πολλές γυναίκες μπήκαν να πάρουν έστω ένα κραγιόν, αναφέρει εργαζόμενη του καταστήματος. Το συγκεκριμένο άνοιξε 11-6 και οι πωλήσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες. Η ίδια αναφέρει ακόμα ότι αρκετός κόσμος παραπλανήθηκε περιμένοντας μεγαλύτερες εκπτώσεις ενώ την αυξημένη κίνηση την αποδίδει κυρίως στον καλό καιρό που έβγαλε για βόλτα πολλούς Αθηναίους. “Οι πελάτες δυσαρεστήθηκαν από το ποσοστό των εκπτώσεων”, “δεν ξέρω αν θα είναι το ίδιο σε κάποια επόμενη Κυριακή”, “εμείς εδώ δουλεύουμε αρκετά με τουρίστες, που δεν περιμένουν μια Κυριακή, είναι σε διακοπές”, λέει ακόμα.

Κίνηση Χριστουγέννων, λέει ο Κώστας από γνωστό κατάστημα ένδυσης κοντά στην Ερμού. Αν και οι εκπτώσεις είναι 20% σε όλα τα είδη οι 5 στους 10 ψώνισαν. Όσο για το αν ωφελεί το άνοιγμα τις Κυριακές ο ίδιος λέει: “δεν θα ήθελα να είναι πάνω από 4-5 φορές το χρόνο, παραπάνω πιστεύω ότι θα ατονήσει.

Αυξημένη κίνηση όχι και τζίρο κατέγραψε το κατάστημα EPONYMO στη Βουκουρεστίου, που άνοιξε από τις 11 πμ έως τις 6 μμ. “Ο κόσμος βγήκε περισσότερο για βόλτα” λέει εργαζόμενη και τονίζει “όποιος έχει χρήματα να ψωνίσει θα βρει λίγο χρόνο κάποια ημέρα της εβδομάδας”. Άλλωστε όπως λέει “στις χώρες που τα καταστήματα είναι ανοιχτά την Κυριακή το δημόσιο δουλεύει και το Σάββατο”.

Στον ίδιο δρόμο ακριβές μπουτίκ επώνυμων οίκων μόδας άνοιξαν μεν αλλά χωρίς εκπτώσεις.

intimissimi

Για μεσοσταθμική αύξηση του τζίρου των καταστημάτων από 30% έως 100% συγκρινόμενα με στοιχεία της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνη Μακρή.

«Είναι αδύνατο να ζητάμε από τους τουρίστες να γνωρίζουν ποιες είναι οι επτά Κυριακές του χρόνου που θα μπορούν να βρουν τα καταστήματα ανοικτά στη χώρα μας και να προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε προϊόντα City Break και συνεδριακού τουρισμού. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Τουλάχιστον η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι βασικοί τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου”, είναι η θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By