Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έρογλου: Αρνητικός στη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Τσαβούσογλου: Για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο έχουν δικαιώματα οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι

Μεβλούτ_Τσαβούσογλου1

Αρνητικός παρουσιάζεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου και της «ελληνοκυπριακής πλευράς», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα κάνει δυσκολότερη ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό, ανέφερε ο Έρογλου.

Ο ίδιος μιλώντας σε τουρκοκυπριακό τηλεοπτικό σταθμό εκτίμησε ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής μεριάς στο εδαφικό είναι «ακραίες και απαράδεκτες».

Δήλωσε επίσης πως δεν έχει δηλώσει ότι κατατέθηκε από την ελληνοκυπριακή μεριά χάρτης στο τραπέζι των συνομιλιών. Όμως, ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «ζητά περισσότερο έδαφος από αυτό που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν».

Τη θέση ότι για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο έχουν δικαιώματα οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην κρίση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Αυτή τη στιγμή παρακολουθούν τα μέτρα μας απέναντι στις μονομερείς εργασίες ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε, ενώ κατηγόρησε τον Κύπριο Πρόεδρο για την αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, λέγοντας πως η αποχώρηση αυτή δημιουργεί αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ανέφερε ακόμη πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται για το ζήτημα της μη κλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία προχώρησε στις αρχές Οκτωβρίου σε αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ως απάντηση στην έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

By