Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρογλου: «Βουνό» χωρίζει τις δύο πλευρές στην Κύπρο

Η απόσταση που χωρίζει τα αιτήματα των δύο πλευρών είναι «βουνό» δήλωσε ο Τoυρκοκύπριοςκ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου απόψε θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ

eroglou

Ο κ. Έρογλου είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι ζητούν εδάφη πίσω για την επιστροφή 160.000 ατόμων και έχουν κάνει πίσω στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Παρ” ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δείξει με ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι αδιάλλακτη, όπως υποστήριξε, για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είναι λάθος να χρεώνουν τον ίδιο με αδιαλλαξία. Ο ίδιος, ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε, ήθελαν λύση αλλά τους δύο πρώτους τους επέκριναν ότι δεν ήθελαν. Ο περισσότερο υπέρ της λύσης Ταλάτ που είχε και συναντίληψη με τον πρώην Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια δεν κατάφερε όμως να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα, πρόσθεσε. «Εδώ ποιος φταίει; Η αδιάλλακτη πλευρά είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά υπάρχουν στο εσωτερικό μας κάποιοι που λένε ότι λύση δεν θέλει ο Έρογλου».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι του ζήτησε να επιτρέψει την παρουσία απεσταλμένου της ΕΕ στο τραπέζι των συνομιλιών και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους ιδιοκτήτες τους πριν το 1974.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι στην απάντησή του στον κ. Φούλε του επεσήμανε ότι το αίτημα για συμμετοχή ενός εκπροσώπου της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι του Προέδρου,Νίκου Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά – όπως είπε – είναι μέλος της ΕΕ, η Ένωση δεν μπορεί να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Λύση με τα 40 χρόνια Κυπριακού

Για τα δημοψηφίσματα, ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν θα γίνουν όπως το 2004, όπου είχε δοθεί στον λαό ένα σχέδιο 9000 σελίδων και δεν μπόρεσε να διαβαστεί, ενώ ένα μέρος της συμφωνίας είχε συμπληρωθεί από τον ΟΗΕ. «Νομίζω ότι μια τέτοια εκστρατεία δεν γίνεται ξανά». Επανέλαβε δε ότι για μια μόνιμη λύση πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα 40 χρόνια που πέρασαν από το 1974 και το σημαντικό είναι – όπως πρόσθεσε – να βρεθεί ο τρόπος ώστε να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα για ένα μοντέλο ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην διζωνικότητα και το ίσο καθεστώς των δύο κοινοτήτων.

By