Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχεται η πρώτη «Τράπεζα Ζωής» για μεταμόσχευση μυελού των οστών

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απηύθυνε εθνικό κάλεσμα προς τους Έλληνες να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την Τράπεζα

myelos2

Τον Φεβρουάριο, αναμένεται να εγκαινιαστεί η πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, που προορίζεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»,  Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε χτες τη λειτουργία αυτής της μοναδικής «Τράπεζας Ζωής» παρουσία του υπουργού Υγείας,  Άδωνι Γεωργιάδη, καλώντας σύσσωμο τον ελληνικό λαό να στηρίξει έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια. Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να «σβηστούν» οι λίστες αναμονής για το πολύτιμο μόσχευμα, αφού μόνο πέρυσι υπήρξαν 14 παιδιά που χρειάζονταν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ο τελικός  στόχος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι οι εθελοντές δότες να ξεπεράσουν τους 50.000 την επόμενη τριετία, ώστε να είναι αυτόνομη και λειτουργική η Τράπεζα.

myelos

Τη δική του συστράτευση ανακοίνωσε και ο καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ, ενώ παράλληλα με τη λειτουργία της θα υλοποιηθεί και μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με «αγγελιοφόρο» της «ΕΛΠΙΔΑΣ» τον Σάκη Ρουβά.

Ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του «Αγία Σοφία»,  Στέλιος Γραφάκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του πως μέσα από την Τράπεζα θα μπορεί πλέον να βρεθεί μόσχευμα μυελού των οστών γρήγορα και ανέξοδα για οποιονδήποτε το χρειάζεται στην Ελλάδα, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για ενήλικες, αφού μέχρι τώρα το κόστος για να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, ποσό βαρύ τόσο για τις οικογένειες όσο και για το ασφαλιστικό σύστημα. Ταυτόχρονα εξήγησε πως πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία. «Αφορά όλα τα άτομα ηλικίας 18 έως 45 χρόνων που είναι σε καλή κατάσταση υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μια αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη μυελού των οστών και θα δίνουν ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός τύπος. Τα αποτελέσματα καταχωρούνται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών», είπε χαρακτηριστικά.

021204-N-0696M-180

«Είμαστε βέβαιοι πως όλοι θα καταλάβουν την αναγκαιότητα της Τράπεζας  αλλά και τη σημασία της προσωπικής προσφοράς και συμβολής όσο γίνεται περισσότερων εθελοντών. Γιατί, για να βρεθεί ένας συμβατός δότης, δηλαδή ένα μόσχευμα κατάλληλο για έναν ασθενή, χρειάζονται χιλιάδες δείγματα, ιδίως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που δυστυχώς είναι τελευταία σε εθελοντές δότες» σημείωσε, από τη μεριά της η Μαριάννα Βαρδιονογιάννη, εκτιμώντας ωστόσο ότι «αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και όχι ευαισθησίας των Ελλήνων».

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By