Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Έρχεται το τέλος του βρετανικού πρωινού;

Βρυξέλλες και Λονδίνο δίνουν σκληρή μάχη για τη ζάχαρη στις μαρμελάδες

marmalades800_301013

Μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να στηρίζει επισήμως οδηγία της Κομισιόν για τον περιορισμό της ποσότητας ζάχαρης που περιέχεται στις μαρμελάδες, όμως κάποιοι βουλευτές, όπως η Τέσα Μαντ του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, σηκώνουν μπαϊράκι κατά των Βρυξελλών διακρίνοντας σαφή απειλή για το παραδοσιακό εγγλέζικο πρόγευμα.

Η Μαντ, το κόμμα της οποίας μετέχει στην κυβέρνηση της Βρετανίας, τάχθηκε κατά του σχεδίου των Βρυξελλών να μειώσει από το 60 στο 50% το ποσοστό ζάχαρης στις μαρμελάδες, καθώς όπως είπε «φοβάμαι ότι η συζήτηση αυτή θα σηματοδοτήσει το θάνατο του παραδοσιακού εγγλέζικου πρωινό».

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία «υπεράσπισης» της ζάχαρης, είπε πως «μειώνοντας το ποσοστό της η μαρμελάδα θα χάσει τη χαρακτηριστική υφή της. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ομοιογενής μάζα για άλειμμα στο ψωμί, που δεν θα μοιάζει με τίποτα απ” όσα ξέρουμε».

Marmelade600_301013

Εκφράζοντας ταυτόχρονα το φόβο ότι οι παρασκευαστές θα αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με φτηνότερα προϊόντα, κακής ποιότητας, η βουλευτής τόνισε πως «ο κίνδυνος είναι να βρεθούν στο τραπέζι των Βρετανών προϊόντα παραπλήσια με τις γαλλικές και τις γερμανικές μαρμελάδες ή, ακόμη χειρότερα, με τις αμερικάνικες».

Η βρετανική κυβέρνηση ωστόσο στηρίζει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος είπε ότι η μείωση της ζάχαρης στις μαρμελάδες «θα δώσει ώθηση στην οικονομία» καθώς «θα διευκολύνει τους Βρετανούς παραγωγούς να κάνουν εξαγωγές» και «θα επιτρέψει στους λάτρεις της μαρμελάδας σε όλο τον κόσμο να γευτούν την πεντανόστιμη βρετανική μαρμελάδα».

marmelade608_301013

(Visited 1 times, 1 visits today)
By