Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχονται νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις στους δήμους

Σχέδιο κατάργησης των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους εξετάζει η κυβέρνηση.

mitsotakis maximou

Σχέδιο κατάργησης των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να «αντλήσει» σημαντικό αριθμό διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.

Μοντέλο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως αποτελεί η υπαγωγή στο πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, έχει συζητηθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες καθαριότητας που έχει στο σύνολό του το Δημόσιο. Έχει ήδη γίνει εκτίμηση του δημοσιονομικού οφέλους της κατάργησης και έχει κριθεί συμφέρουσα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει παράταση για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, στο οποίο κανονικά βάσει προγράμματος θα πρέπει να υπαχθούν ακόμη 12.500 άτομα το Δεκέμβριο. Εάν η τρόικα απορρίψει το αίτημα αυτό, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Έτσι κι αλλιώς λείπουν ήδη 1.349 ονόματα από την πρώτη λίστα και συγκεκριμένα οι διοικητικοί υπαλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ζητούνται λοιπόν δεξαμενές «διαθέσιμων» και πρώτοι υποψήφιοι είναι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

Κυβερνητικοί παράγοντες μάλιστα εκτιμούν ότι λόγω των συχνών απεργιών, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι απαξιωμένος στα μάτια της κοινωνίας και επομένως δεν θα υπάρξει συμπαράσταση στους εργαζόμενους που θα υπαχθούν σε διαθεσιμότητα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι με την κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση, δηλαδή εφόσον δημοσιοποιηθεί πόσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στις υπηρεσίες καθαριότητα των δήμων και πόσοι πραγματικά εργάζονται στο δρόμο, το πολιτικό κόστος θα περιοριστεί.

Με βάση την προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των δήμων, σε περίπτωση κατάργησης του κλάδου καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρότυπο της κατάργησης των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και καθώς είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπάλληλοι χαμηλών προσόντων, από αυτούς θα προέλθει σημαντικό ποσοστό των 11.000 απολύσεων του 2014.

Πηγή: aytodioikisi.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By