Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχονται 6.500 απολύσεις από τους «διαθεσίμους» του 2013

Ενώ στο πλάνο μπαίνουν και οι επίορκοι και όσοι  έχουν προσληφθεί ή να εργάζονται στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά

υπουργειο

Στο «στόχαστρο» των απολύσεων μπαίνουν οι υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 και οι οποίοι δεν επανατοποθετήθηκαν μετά την λήξη του οκταμήνου σε νέες θέσεις στο Δημόσιο. Από αυτούς θα προέλθει ένα μεγάλο μέρος των 6.500 απολύσεων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους ώστε να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15.000 που προβλέπει η μνημονιακή σύμβαση.

Πλην αυτών, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», οι απολύσεις, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προέλθουν από τους επίορκους, όσους εντοπιστούν να έχουν προσληφθεί ή να εργάζονται στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά, από εκείνους των οποίων οι συμβάσεις έχουν παρανόμως μετατραπεί από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς και από μείωση του προσωπικού σε μεγάλα ΝΠΙΔ κυρίως των υπουργείων Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα χρονικά περιθώρια είναι «στενά» δεδομένων και των «απρόβλεπτων» καθυστερήσεων που εμφανίζονται, όπως συνέβη με τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων. Εξ ου και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και κατ’ επέκταση τον «σφικτό» προγραμματισμό που έχει καταρτιστεί προκειμένου «να μην πάει χαμένη η δουλειά του τελευταίου έτους».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία άσκησε σκληρή κριτική «φωτογραφίζοντας» και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. «Οι διαφοροποιήσεις πρέπει να είναι επί της ουσίας της πολιτικής και όχι να οπισθοχωρούμε ενόψει προαπαιτουμένων. Υπάρχουν στελέχη και υπουργοί και των δύο κομμάτων που έσπευσαν να πουν “όλα σε επαναδιαπραγμάτευση”, μιλώντας με τρόπο που χαϊδεύει αυτιά και κλείνει το μάτι προς τους εκλογείς. Δεν μπορεί να επικρατεί η Βαβέλ των υπουργών. Δεν υπάρχουν υπουργοί περιορισμένης ευθύνης, ούτε οι καλοί και ευαίσθητοι από τη μια πλευρά και οι κακοί και σκληροί από την άλλη. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ποιοτικές και τα προαπαιτούμενα να τελειώσουν. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου επέρριψε ευθύνες και στον πρώην υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο, επί υπουργίας του οποίου είχε διαφανεί η «εμπλοκή» που ακολούθησε με τους διοικητικούς υπαλλήλους. «Ο κ. Αρβανιτόπουλος επέλεξε να ανοίξει το θέμα των πανεπιστημίων χωρίς να έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις από τους εξωτερικούς αξιολογητές. Οι προτάσεις, με τις οποίες είχε προσέλθει το υπουργείο Παιδείας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών, γρήγορων και ελλιπών αξιολογήσεων, από τα ίδια τα ιδρύματα».

By