Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία η Ε.Ε.

Πρόεδρος της Λιθουανίας: «Η Μόσχα βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια με την Ε.Ε.»

kremlin600_140314

Σε ετοιμότητα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι η Ε.Ε., όπως προκύπτει από το σχέδιο δήλωσης των «28», που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντώνται στις Βρυξέλλες, θα ζητήσουν από τους αρμόδιους αξιωματούχους της Ε.Ε. να ετοιμάσουν τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας σχετικά με την εμπλοκή της στην Ουκρανία.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα εις βάρος της Μόσχας, αναλόγως των εξελίξεων.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε προειδοποίηση για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Όπως δήλωσε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναγκαστούν να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αν η αυτή συνεχίσει να εμπλέκεται στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.

Και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την «πρόσφατη επίθεσή της» κατά της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της ανεπίσημης συνάντησης των ΥΠΕΞ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μιλάνο.

«Όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το θέμα της πρόσφατης επίθεσης μονάδων του ρωσικού τακτικού στρατού» εναντίον της Ουκρανίας ανέφερε η Άστον, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με θέμα την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στην κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Η ίδια τόνισε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. να αποφασίσουν τα απαιτούμενα μέτρα.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία να τερματίσει τις εχθροπραξίες και τη μεταφορά όπλων και προσωπικού στην εμπόλεμη ζώνη και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία» συμπλήρωσε η Άστον.

Οι υπουργοί «είναι ξεκάθαροι ως προς το γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διένεξη. Χρειάζεται μία διαρκής λύση που θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις έκανε και από τη δική της μεριά η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια σε πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να προμηθεύσει το Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Είναι γεγονός ότι Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον μίας χώρας που θα ήθελε να συνδεθεί στενά με την Ε.Ε. Πρακτικά η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να… υπερασπιστεί το έδαφός της και τους πολίτες της και να βοηθήσουμε σε στρατιωτικό επίπεδο, ειδικά (στέλνοντας) στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της επειδή σήμερα η Ουκρανία πολεμά σε έναν πόλεμο εκ μέρους ολόκληρης της Ευρώπης» σημείωσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. να δώσει «προσήκουσα απάντηση» στη Ρωσία.

By