Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έχουν κάνει τα σπίτια τους… ξενοδοχείο

akinita

Αποκλειστικό. Έρευνα του ΣΔΟΕ:  Λόγω των χαρατσιών 1.300 ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα διαμερίσματα τους σε τουρίστες, παράνομα.

-Του Νίκου Φιλιππίδη-
FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Στο ΣΔΟΕ έφτασε η υπόθεση με την παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ThePaper, ο αριθμός των σπιτιών που νοικιάζονται παράνομα ως χώροι φιλοξενίας αλλοδαπών τουριστών, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς λόγω της καχεξίας της αγοράς ενοικίων αλλά και των χαρατσιών, ορισμένοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα από τους ξένους τουρίστες.

Το γεγονός οδήγησε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιο Λιάσκο, με επιστολή του προς το ΣΔΟΕ να ζητήσει την παρέμβαση του. Ειδικότερα ζητείται από το ΣΔΟΕ να ερευνήσει τα στοιχεία ιδιοκτητών ακινήτων που ενοικιάζουν τα σπίτια τους με΄σω ιστοσελίδων όπως το airbnb.com το οποίο διαθέτει στο πελαταλογιό του 1.010 διαμερίσματα μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ συνολικά ερευνώνται πάνω από 1.300 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα διαμερίσματα στην Αθήνα προσφέρονται προς ενοικίαση με τιμές που κυμαίνονται από 25 έως 80 ευρώ. Μάλιστα ορισμένοι προσφέρουν ακόμη και τα δωμάτια τους με πρωινό, έναντι των 18 ευρώ. Η κατάσταση αποτελεί, όπως σημειώνουν γνώστες της αγοράς της ξενοδοχίας, φαινόμενο εκτενούς φοροδιαφυγής προκαλώντας παράλληλα αθέμιτο ανταγωνισμό στα νομίμως λειτουργούντα ξενοδοχεία.
Η χρέωση του πελάτη γίνεται κυρίως μετρητοίς, ενώ παρέχεται λογαριασμός Pay Pal όπου ζητηθεί. Κύκλοι της αγοράς υπογραμμίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 10.000 δωμάτια τα οποία εκμισθώνονται σε ξένους τουρίστες με χρέωση σε λογαριασμούς τους εξωτερικού.
By