Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ήξεραν» ότι η Ελλάδα δεν είχε λεφτά για τα Leopard

Η γερμανική Süddeustsche Zeitung υποστηρίζει ότι στη Γερμανία ήξεραν ποιες ήταν οι δυνατότητες της Ελλάδας και ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις συνέβαλαν στο ελληνικό χρέος

leopard2a6-tank

Φως» στο παρασκήνιο της αγοραπωλησίας των 170 Leopard 2 ρίχνει η εφημερίδα Süddeustsche Zeitung του Μονάχου, με βάση ένα – άγνωστο μέχρι σήμερα- έγγραφο του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Kraus – Maffei Wegmann από το 2001. Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει για τα τεθωρακισμένα κι αυτό το γνώριζε η εταιρεία.

Ειδικότερα, οι αρθρογράφοι της γερμανικής εφημερίδας υπενθυμίζουν τις κατηγορίες που εκτοξεύονται συνήθως σε βάρος των Ελλήνων, ότι κορόιδεψαν για να μπουν στην Ευρωζώνη, ότι ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους και ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση έχουν οι ίδιοι.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν γερμανικοί κολοσσοί που συνέβαλαν στη διαφθορά, γερμανικές τράπεζες που έδωσαν δάνεια, ενώ η γερμανική οικονομία σε ορισμένες συναλλαγές γνώριζε εκ των προτέρων ότι η Ελλάδα βυθιζόταν όλο και περισσότερο στα χρέη», επισημαίνουν.

Αναφερόμενοι στη συνέχεια στις πωλήσεις των Leopard 2, οι αρθρογράφοι της SD σημειώνουν ότι «όταν η Krauss – Maffei Wegmann έκανε αγώνα για να εξασφαλίσει την παραγγελία, γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να την πληρώσει».

«Εκείνη την εποχή το πρόβλημα ήταν η ένταξη της χώρας στο ευρώ και οι αυστηροί όροι του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως αναφέρεται σε σημείωμα της εταιρείας από το 2001. Μάλιστα η Γερμανία θα έπρεπε να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την ασφάλιση των εξαγωγών προς την Ελλάδα από πιστωτικούς κινδύνους, πράγμα που δεν έκανε», προστίθεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το ίδιο εσωτερικό σημείωμα, ο εξοπλιστικός κολοσσός φοβόταν ότι ελλείψει χρημάτων η αγοραπωλησία θα καθυστερούσε, ή ακόμη και θα ακυρωνόταν, άρα η μόνη λύση θα ήταν να πληρώσει η Ελλάδα τα τεθωρακισμένα με την ανάληψη νέων χρεών. «Επτά γερμανικές τράπεζες ήταν διατεθειμένες να δώσουν το απαραίτητο δάνειο… ποια όμως το έδωσε τελικά παραμένει ανοιχτό… Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα πλήρωσε τα τεθωρακισμένα με δανεικά σε ποσοστό πάνω από το 90%. Αυτό προκύπτει από έγγραφα του ελληνικού κοινοβουλίου», επισημαίνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο σύγχρονους στρατούς στην Ευρώπη, αλλά με σχεδόν κατεστραμμένα τα δημοσιονομικά της».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By