Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αίγυπτος: Αυξάνεται διαρκώς ο αιματηρός απολογισμός

Παρατάθηκε η κράτηση του Μόρσι | Νέα επεισόδια σήμερα στο Κάιρο

egyptΟι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου από το στρατό, κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με κατηγορίες για φόνο και κατασκοπεία.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη διάλυση των καταυλισμών διαμαρτυρίας που είχαν στήσει στο Κάιρο, η οποία προκάλεσε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Νέα επεισόδια σήμερα στο Κάιρο

Νέα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα το μεσημέρι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν επιδρομή σε κυβερνητικό κτήριο στο Κάιρο.

Αυξάνεται διαρκώς ο αιματηρός απολογισμός

ο αριθμός των θυμάτων από τα αιματηρά επεισόδια της Τετάρτης αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 525 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 482 πολίτες, έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες τραυματίστηκαν.

Ο Χάλεντ αλ-Χάτιμπ, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, διευκρίνισε πως 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και ενάμισυ μήνα οι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Πάντως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος, καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως τα πτώματα 250 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο.

Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για 2.200 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες.

Παραπέμπονται 84 για πυρπόληση εκκλησιών

Στο μεταξύ οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν σήμερα στους στρατιωτικούς εισαγγελείς 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι παραπομπές έρχονται μια ημέρα αφού το κράτος επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σ” όλη τη χώρα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και μέλη και οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η προσευχή του πάπα Φραγκίσκου

Στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε σήμερα για τα θύματα των αιματηρών βιαιοτήτων στην Αίγυπτο, καθώς και «για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση» στη χώρα αυτή.

«Πολύ οδυνηρές ειδήσεις έρχονται δυστυχώς από την Αίγυπτο. Επιθυμώ να προσευχηθώ για τα θύματα, τις οικογένειές τους, τους τραυματίες και αυτούς που υποφέρουν», δήλωσε ο πάπας από τη θερινή κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο. «Ας προσευχηθούμε μαζί για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση σ” αυτή την αγαπημένη γη», πρόσθεσε.

Διπλωματικές αντιδράσεις

Στη Ρώμη, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο κάλεσε σήμερα το απόγευμα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου «σχετικά με τις πολύ σοβαρές εξελίξεις της κατάστασης στην Αίγυπτο και τα δραματικά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν» χθες Τετάρτη.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του μεταφερθεί η «βαθιά ανησυχία» της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη χώρα του. Το Λονδίνο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ενεργούν «με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».

Προσωρινό «λουκέτο» στα εργοστάσια της Electrolux

Τέλος, η σουηδική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Elecrolux ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε προσωρινά τα εργοστάσιά της στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη χώρα. «Έχουμε την εντύπωση πως πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Ντάνιελ Φρίχολμ. Η Elecrolux απασχολεί περίπου 6.700 εργαζομένους στην Αίγυπτο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By