Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αίτημα για την υγειονομική περίθαλψη απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε 12 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

FRANCE-EU-PARLIAMENT-US-SECURITY-INTELLIGENCE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα σε 12 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αιτιολογημένη γνώμη, που είναι το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε επίσημο αίτημα στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τους ζητά να κοινοποιήσουν μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη (οδηγία 2011/24/ΕΕ).

Έως σήμερα, τα 12 αυτά κράτη- μέλη δεν έχουν μεταφέρει ή έχουν μεταφέρει μερικώς την εν λόγω οδηγία στο εθνικό δίκαιο, μολονότι η προθεσμία μεταφοράς ήταν η 25η Οκτωβρίου 2013. Οι χώρες αυτές πρέπει μέσα σε δύο μήνες να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μεταφορά της οδηγίας. Εάν δεν τα κοινοποιήσουν, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει κατά των χωρών στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συγκεκριμένη οδηγία αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών όσον αφορά την επιλογή τους να λάβουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος- μέλος και να απαιτήσουν ανάκτηση των εξόδων στο κράτος καταγωγής τους.

Ορίζει ακόμα ότι τα συστήματα υγείας και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης οφείλουν να διασφαλίζουν ότι παρέχονται στους ασθενείς όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για να μπορέσουν να επιλέξουν με πλήρη επίγνωση, την αγωγή στην οποία θα υποβληθούν σε άλλο κράτος- μέλος.

Η οδηγία έχει εφαρμοστεί μερικώς στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει ορισμένες διατάξεις της οδηγίας. Οι διατάξεις αυτές καλύπτουν ένα πεδίο που κυμαίνεται από τη σαφή εφαρμογή των κανόνων που ορίζονται στην οδηγία για την ανάκτηση των εξόδων της περίθαλψης που λαμβάνεται στο εξωτερικό έως την υποχρέωση των εθνικών σημείων επαφής να συνεργάζονται για την κατανόηση των τιμολογίων. Η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο δεν έχουν κοινοποιήσει κανένα μέτρο εφαρμογής της οδηγίας.

By