Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αβραμόπουλος: «Ευαγγέλιο για την Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο»

Νταβούτογλου: «Μόνο με διμερή διάλογο η επίλυση των προβλημάτων».

 

Avramopoulos Ntavoutoglou«Ευαγγέλιο για την Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο». Αυτό διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» κάνοντας παράλληλα λόγω για μια έντιμη διπλωματία μεταξύ των δυο χωρών και στο πλαίσιο αυτό καλεί την Άγκυρα να αποφύγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη να καταλήξουν οι διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριοθέτηση της από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Σε παράλληλη συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα ο Τούρκος ομόλογος του Αχμέτ Νταβούτογλου καθιστά σαφές ότι η Άγκυρα δεν κινείται με βάση τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία άλλωστε η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει. Την ίδια στιγμή, επιμένει πως η επίλυση των όποιων προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διμερή διάλογο.

Όσον αφορά στην ΑΟΖ, ο κ. Νταβούτογλου δηλώνει πως «κανείς δεν μπορεί να περικυκλώσει την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο» και πως η χώρα του έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για το κυπριακό, κάνοντας λόγο για «παράθυρο» ευκαιρίας, που φαίνεται να ανοίγει μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. «Δεν είναι σαν τον Χριστόφια, με την έννοια ότι δεν κληρονομεί ένα περιβάλλον του όχι» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν.

 

 

By