Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αβραμόπουλος: Να μην γίνει η Ευρώπη ένα φρούριο με σκλάβους

 «Να διευκολύνει η Ευρώπη τη διακίνηση των αγαθών και των προσώπων»

abramopoulos-europaiki-epitropi

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα φρούρια που οικοδομήθηκαν για την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών κατέληξαν να είναι φρούρια που έκαναν σκλάβους αυτούς που ήθελαν να προστατεύσουν και τελικά οδήγησαν σε απομονωτισμό. Δεν είναι αυτή η εντολή της ΕΕ», δήλωσε ο προτεινόμενος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Παράλληλα. ο Ο Δ. Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να διευκολύνει ενεργά τη διακίνηση των αγαθών και των προσώπων, λέγοντας ότι «η  αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας και της δημοκρατίας, αλλά και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Σχολιάζοντας τα κύματα μεταναστών που καταφτάνουν στα σύνορα της Ε.Ε. και στα «απεγνωσμένα άτομα που ξεκινούν μοιραία ταξίδια στη Μεσόγειο», ανέφερε ότι η Ένωση πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις αιτήσεις ασύλου. Όπως είπε, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων επιδιώκουν προστασία εντός των συνόρων της Ε.Ε. και είναι ευθύνη της Ευρώπης να προσφέρει προστασία στους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και από τις διώξεις.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι οι αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και ταχέως.

Προτεραιότητα είναι, προσέθεσε, να τους βοηθούμε να επαναπατριστούν εθελουσίως, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και με όλους του διεθνείς και ΜΚΟ.

metanastesΣημείωσε, δε, ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις χώρες και τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, ή για τις χώρες μετάβασης.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, κυρίως προς τις χώρες που υφίστανται μεγαλύτερη πίεση από κύματα μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά το άσυλο, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως όλα τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν τις αρχές του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με ομοιόμορφο τρόπο.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, πρέπει να συζητηθούν και κάποιοι συμπληρωματικοί τομείς, για παράδειγμα, η δυνατότητα ενός ενιαίου καθεστώτος που θα ισχύει παντού στην Ε.Ε. και προς τον σκοπό αυτό δεσμεύθηκε να αναλύσει ενδεχόμενα περαιτέρω βήματα που θα βασίζονται στα αποτελέσματα του ελέγχου του συστήματος του Δουβλίνου.

Ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης αποτέλεσε επίσης σκέλος της τοποθέτησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει η Ε.Ε. να γίνει φρούριο.

Στο σημείο αυτό ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως η FRONTEX αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά. Σημείωσε, ότι οι αρμοδιότητες της FRONTEX δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη φύλαξη των συνόρων, αλλά πως -κατά την άποψή του- σταδιακά θα πρέπει να διαδραματίσει και διασωστικό ρόλο, ενώ χρειάζεται πολύ καλή μελέτη και προετοιμασία προκειμένου να αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί της.

Προσέθεσε, δε, ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων πρέπει να βασιστεί στη σύγχρονη τεχνολογία και να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση στην Ε.Ε. ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι χρειάζονται σαφείς κανόνες. Σχολίασε ότι η Ευρώπη είναι τμήμα ενός παγκοσμιοποιημένου πλανήτη, όπου η διεθνής κινητικότητα αναμένεται να αυξηθεί, και ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και να εντοπιστούν οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να έχει τακτικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τα κράτη-μέλη, τους επιχειρηματίες και με τα συνδικάτα, σημειώνοντας πως θα ήταν χρήσιμη μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα που να συντονίζει αυτό το διάλογο.

Εξάλλου, τάχθηκε υπέρ της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο SCHENGEN.

Ο Δ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και επιμονή τις νέες αυτές προκλήσεις και κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι χώρος ελπίδας, προόδου και ελευθερίας υπέρ όλων των πολιτών, κάτι το οποίο όπως είπε είναι για τον ίδιο «ηθική και πολιτική υποχρέωση».

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριου Συναδινού, ο οποίος επιχείρησε να αμφισβητήσει τις προτεραιότητες τού προτεινόμενου Έλληνα Επιτρόπου σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό του, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ως εξής: «Είμαι στην ελληνική πολιτική σκηνή για εικοσιένα χρόνια, εκλέγομαι για εικοσιένα χρόνια αδιάκοπτα και είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την ελληνική δημοκρατία και το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως εσείς για 30 χρόνια όταν ήσασταν στρατιωτικός. Ελπίζω να συνεχίζετε να υπερασπίζεστε τα θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπει το πιο σύγχρονο Σύνταγμα της χώρας και με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε ως στρατιωτικός να το κάνετε και ως πολιτικός».

By