Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αβραμόπουλος, ο προπομπός

Στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη Σαμαρά

AbramopoulosΗ έκρυθμη κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή (Αίγυπτο, Λιβύη, Συρία), τα προφανή θέματα διμερούς ενδιαφέροντος αλλά και η ατζέντα της επίσημης επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, στο Πεντάγωνο.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επέμεινε ιδιαίτερα στο σταθεροποιητικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, και δήλωσε παρών στις πρωτοβουλίες εμπέδωσης της ειρήνης στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας.

Και αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς όλους τους γείτονές μας. Παράλληλα, στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διατηρεί μια ξεχωριστή θέση που την καθιστά έναν αξιόπιστο και ισχυρό σύμμαχο. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η πατρίδα μας σήμερα εδώ στις ΗΠΑ και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημείωσα ότι αυτό της το αναγνωρίζει η μεγάλη αυτή χώρα, το αναγνωρίζει συνολικά ο δυτικός κόσμος.

Αυτές τις αξίες και τις αρχές, της παγκόσμιας ειρήνης της ασφάλειας, της συνεργασίας θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε παράλληλα με την κύρια αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της πατρίδας μας» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Χέιγκελ, ο υπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη θα παραστεί σε ειδική τελετή στο αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της βάσης της Σούδας. «Ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνέχιση της φιλοξενίας στην Ελλάδα των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα που αποτελεί σημείο κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή. Η σημασία της έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη» αναφέρει η ανακοίνωση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By