Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αβραμόπουλος: Θα αποδεχθούμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για την ΠΓΔΜ

Συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων Φατμίρ Μπεσίμι

avramopoulos_inΜία ονομασία με αποκλειστικά γεωγραφικό προσδιορισμό μπορεί να αποδεχθεί η Αθήνα για την ΠΓΔΜ τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, Φάτμιρ Μπεσίμι.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην αποδοχή μιας ονομασίας με καθαρό γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές και δεν θα έχει κανένα έλλειμμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλής ευθιξίας θέμα του πολιτιστικού και ιστορικού σεβασμού».

Τέλος άσκησε κριτική σε δηλώσεις που υπονομεύουν τις σχέσεις των δύο χωρών ζητώντας «να αποφεύγονται οι αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και παραπέμπουν σε ένα βαλκανικό παρελθόν, που οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει ακριβά και πρέπει επιτέλους να αφήσουν πίσω τους».

By