Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αγορές από hedge funds, πωλήσεις από off shore

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ έβαλαν στο χρηματιστήριο οι επιθετικοί παίκτες

xrimatistirio600_311013Του Αντώνη Τάντουλου

Εικόνα διπλής ανάγνωσης προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας για τον μήνα Οκτώβριο, τα οποία και ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον η αγορά προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα για τη στάση των ξένων απέναντι στις Ελληνικές μετοχές.

Να καταλάβει δηλαδή σε τι ποσοστό έχουμε να κάνουμε με το γνωστό κυκλικό όσο και κερδοσκοπικό παιχνίδι, όπως και εάν σταδιακά προσελκύονται και μακρύτερου επενδυτικού ορίζοντα παίκτες που δεν αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο ευκαιριακό trading.

Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο δελτίο του ΧΑ τον προηγούμενο μήνα οι καθαρές εισροές των ξένων (συνολικές αγορές μείον τις συνολικές πωλήσεις) ήταν μεν της τάξεως των 926 δισ. ευρώ-ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες- είναι ωστόσο και υπό μια έννοια εικονικό, δεδομένου πως σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το τίμημα των 650 εκατ. ευρώ περίπου που άφορα στην πώληση του πακέτου του ΟΠΑΠ από το Δημόσιο στην Emma Delta.

Και πάλι βέβαια τα υπόλοιπα 300 περίπου εκατ. ευρώ που εισέρευσαν στις μετοχές της «Σοφοκλέους», αποτελούν τριπλασιασμό των εισροών συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, με την επισήμανση πως τα περισσότερα κεφάλαια προέρχονται από την κατηγορία «ξένου θεσμικοί επενδυτές» ή αλλιώς από τα hedge funds.

Όσον άφορα στον αρχικό χαρακτηρισμό «εικόνα διπλής ανάγνωσης» αυτός βασίζεται στο ότι με μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία είναι φανερό πως την ίδια στίγμα που οι hedge funds managers αγόραζαν Ελληνικούς τίτλους, οι off shore εταιρείες φαίνεται πως ήταν καθαροί πωλητές και αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί παράδοξο.

Συγκεκριμένα οι καθαρές εκροές (ρευστοποιήσεις) από τα Νησιά Βερμούδες ήταν 35,42 εκατ. ευρώ, από το Λουξεμβούργο 35,75 εκατ. ευρώ, από τα Νησιά Καϋμάν 16,3 εκατ. ευρώ, από τα Νησιά Μάρσαλ 25,16 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερου βεληνεκούς ήταν η κινητικότητα από τους υπόλοιπους φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις επενδυτικές τακτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο διεθνώς το πιθανότερο που μπορεί να συμβαίνει, αν ληφθεί υπόψη και το ότι οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις των hedge funds ήρθαν από το Λονδίνο, είναι πως οι παίκτες δεν εκκαθαρίζουν καν τις θέσεις τους και διατηρούν τις όποιες πράξεις τους (αγορές ή πωλήσεις) στους κεντρικούς κωδικούς.

Αυτό σημαίνει πως οι διαχειριστές τουλάχιστον αυτής της κατηγορίας εξακολουθούν να βλέπουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο με ορίζοντα ημέρας αν όχι ώρας και συνεπώς δεν έχουν λόγο να μεταφέρουν καθημερινά τις μετοχικές τους θέσεις στους δικούς τους κωδικούς από την στίγμα που μπορεί αυτές είτε να μειωθούν, είτε και να αυξηθούν άμεσα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By