Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αγώνας για την επιβίωση στις Φιλιππίνες

Νέα τροπική καταιγίδα χτύπησε την Τρίτη – Σε τουλάχιστον 10.000 υπολογίζονται οι νεκροί – Καθ” οδόν η διεθνής αρωγή

Damaged houses near the airport are seen after super Typhoon Haiyan battered Tacloban cityΕικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω του ο τυφώνας Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες με χιλιάδες ανθρώπους να δίνουν μάχη για την επιβίωση. Την ώρα που πτώματα επιπλέουν στους τόνους λάσπης που άφησε πίσω του ο τυφώνας μια νέα τροπική καταιγίδα ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή την Τρίτη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαξ Ρόχας η νέα αλλαγή των καιρικών συνθηκών έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από την επαρχία Λέιτε, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Χαϊγιάν και στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι.

«Όση βοήθεια κι αν σταλεί, δεν θα επαρκέσει», λέει ο ίδιος περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Βοήθεια από το εξωτερικό

Το Πεντάγωνο διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Τζορτζ Ουάσιγκτον και άλλα πλοία να πλεύσουν προς τις Φιλιππίνες για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να ανακουφίσουν τα θύματα του τυφώνα. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης την «απελευθέρωση» 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα αντιτορπιλικό και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Το Λονδίνο θα «ξεκλειδώσει» και 12.000.000 ευρώ πρόσθετη βοήθεια. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή μιας ομάδας 35 έως 50 στρατιωτών- διασωστών και ενός αεροσκάφους C- 17.

TOPSHOTS-PHILIPPINES-WEATHER-TYPHOON

Έκκληση από την UNICEF

Συναγερμός έχει σημάνει στην UNICEF για τη βοήθεια των θυμάτων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως 4 εκατ. παιδιά έχουν πληγεί από το πέρασμα του τυφώνα.

Η ελληνική επιτροπή της UNICEF, ανταποκρινόμενη στη διεθνή κινητοποίηση για παροχή βοήθειας για τα παιδιά στις Φιλιππίνες, έχει ανοίξει ειδική ιστοσελίδα για online προσφορές. Μπορείτε να την επισκεφτείτε στη διεύθυνση: www.unicef.gr/programs/philippines.

Σώοι οι Έλληνες στις Φιλιππίνες

Δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Έλληνας πρόξενος στη Μανίλα Άγγελος Τσαουσίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαουσίδη, στις Φιλιππίνες ζουν μόνιμα περίπου 120 Έλληνες που ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία και το εμπόριο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By