Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αθανασίου: Τέλος στις προσωρινές διαταγές

Αποφασισμένος να δώσει τέλος στις προσωρινές διαταγές, που αναστέλλουν τις απολύσεις συμβασιούχων του δημοσίου, δήλωσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και προέβλεψε συμφωνία των δύο κομμάτων της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό.

dimosioi-ypalliloiΥπενθυμίζεται ότι το θέμα των προσωρινών διαταγών είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητική κρίση στα τέλη Απριλίου, όταν ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μετά από συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για το θέμα της μείωσης του δημοσίου είχε φέρει στο πολυνομοσχέδιο που αφορούσε τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ ρύθμιση, η οποία έβαζε «φρένο» στην έκδοση προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων που δεσμεύουν φορείς του δημοσίου -και όχι μόνον- να διατηρήσουν προσωρινά στις θέσεις τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει.

Στην τροπολογία αυτή είχε θέσει βέτο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αφενός διότι αν και συναρμόδιος δεν είχε ενημερωθεί για την κίνηση αυτή προηγουμένως παρά μόνο όταν του εστάλη το κείμενο προς υπογραφή  από το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο και αφετέρου διότι  η ρύθμιση ακύρωνε δικαστικές αποφάσεις, αλλά και προηγούμενη σχετική δική του διάταξη, ενώ δημιουργούσε προηγούμενα και για τον ιδιωτικό τομέα. Η ρύθμιση αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο και το Μαξίμου κατεύνασε την οργή του κ.Ρουπακιώτη, αναθέτοντας του την αρμοδιότητα να είναι εκείνος που θα έφερνε άλλη διάταξη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το θέμα όμως δεν προχώρησε και ο κ.Ρουπακιώτης έφυγε από την κυβέρνηση με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Κυβερνητικές πηγές κατηγορούσαν μάλιστα τον κ.Ρουπακιώτη ότι εάν είχε δεν είχε σταθεί εμπόδιο στη ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές θα είχε επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων από το δημόσιο γρήγορα και χωρίς οριζόντιες αποφάσεις, όπως η «θυσία» της ΕΡΤ, καθώς εκτιμούσαν ότι οι συμβασιούχοι του δημοσίου που παραμένουν ακόμη και για χρόνια στις θέσεις τους με αυτή τη διαδικασία ανέρχονται στις 7.000.

Από αυτή τη δεξαμενή θέλει τώρα να αντλήσει η κυβέρνηση, που πιέζεται από την τρόικα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και στο πλαίσιο αυτό ο κ.Αθανασίου έβαλε αυτό το ζήτημα στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.

«Έχουμε ένα ζήτημα που δεν είναι μυστικό, με πολλούς εργαζόμενους που παίρνουν προσωρινές διαταγές και αναστέλλεται η απόλυσή τους», ανέφερε ο κ.Αθανασίου στο ΒΗΜΑ FM 99,5. «Δεν λέω ότι πρέπει να απολυθούν, αλλά δεν μπορούν να παίρνουν προσωρινές διαταγές. Πρέπει να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τέλος. Δεν μπορεί να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές», είπε και πρόσθεσε: «Η προσωρινή διαταγή είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Πρέπει να βγει απόφαση. Απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής, και για να μην υπάρχει εκκρεμότητα για τους εργαζομένους, αν είναι να δικαιώνονται, και για να γνωρίζει το κράτος τον προγραμματισμό του. Δεν μπορεί, δηλαδή, να είναι σε ομηρία και ο εργοδότης – ενδεχομένως το Δημόσιο – και ο εργαζόμενος. Πρέπει να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι υποθέσεις αυτές».

Ο κ.Αθανασίου προανήγγειλε επίσης συμφωνία Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ για το θέμα του αντιρατσιστικού νόμου και μίλησε με καλά λόγια για τον προκάτοχο του Αντώνη Ρουπακιώτη.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By