Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αθ. Ορφανίδης: Η Ευρώπη εκβίασε την Κύπρο

OrphanidesΗ πρόταση επιβολής φόρου στις κυπριακές καταθέσεις , ως προϋπόθεση για την οικονομική της διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπλισε την κυβέρνηση της Κύπρου να κλείσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα  δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο Αθ. Ορφανίδης, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

«Η δήμευση των κερδών σε ένα τραπεζικό σύστημα δεν είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το οτιδήποτε», είπε ο κ. Ορφανίδης σε συνέντευξή του.  Θεωρεί ότι στο ενδεχόμενο που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επιθυμούν πλέον την συνοχή του ευρωπαϊκού «εγχειρήματος», τότε ασκώντας πιέσεις σε κυβερνήσεις όπως στην περίπτωση της Κύπρου, θα τις οδηγήσουν σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, καθηγητής οικονομικών πλέον στο MIT, δήλωσε, «δεν νομίζω ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να ανοίξουν οι τράπεζες της Κύπρου πριν η κατάσταση επιλυθεί».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι άλλες χώρες μέσω του ΔΝΤ, για παράδειγμα, προσφέρουν δάνεια τα οποία και καταβάλλονται εκ νέου», σχολίασε για τους τρόπους αντιμετώπισης της κυπριακής κρίσης.

« Αντί αυτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκβίασαν την Κύπρο να κλείσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα» τόνισε ο κ. Ορφανίδης.[space size=»30″]

By