Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αιματηρές ρατσιστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης και η αντιφασιστική NAFTHA καταγγέλουν τρεις ρατσιστικές επιθέσεις σε ένα 24ωρο.

Copyright: alterthess.gr
Copyright: alterthess.gr

Τρία κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων καταγγέλλουν η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης και η αντιφασιστική NAFTHA σε μόλις ένα 24ωρο.

Ειδικότερα, πρόκειται για τρεις επιθέσεις με μαχαίρι σε μετανάστες, σε διαφορετικά σημεία της πόλης και οι οργανώσεις καλούν τους πολίτες να καταγγέλουν τα επεισόδια στα οποία γίνονται μάρτυρες.

Το πρωί του Σαββατου 25 Μαϊου ομάδα αγνώστων, ελληνικής καταγωγής σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, προπηλάκισαν μετανάστες μικροπωλητές στην περιοχή της Αριστοτέλους στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με μάρτυρες απειλούσαν ότι αν δεν φύγουν από τη χώρα θα τους σκοτώσουν.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, σύμφωνα με μαρτυρίες, δυο άντρες επιβαίνοντες σε μηχανάκι πλησίασαν έναν 39χρονο μικροπωλητή από τη Ρουάντα και ο ένας από αυτούς επιχείρησε να τον μαχαιρώσει στο λαιμό. Ο μετανάστης απέφυγε το χτύπημα τραυματιζόμενος ελαφρά και για τον λόγο αυτό διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου και κατέθεσε στην Αστυνομία για το περιστατικό.

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, oμάδα αγνώστων πλησίασε έναν μετανάστη από το Ιρακ έξω από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και αφου τον ρώτησε από που είναι, τον απείλησε λέγοντας του, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, «σήκω και φύγε» και «γύρνα στην χώρα σου». Αμέσως μετά ένας τράβηξε στιλέτο και τον μαχαίρωσε στον θώρακα. Το περιστατικό κατήγγειλε ο μετανάστης στις αρχές. Όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία που δημοσιεύει το alterthess.gr ο μετανάστης τραυματίστηκε σοβαρά σε ευρεία περιοχή του θώρακα.

Ο Ιρακινός κατόρθωσε να διαφύγει από τους δράστες και πήγε στο Ιπποκράτειο όπου υποβλήθηκε σε συρραφή του τραύματος. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με δικηγόρο της NAFTHA και κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

«Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης μας. Κανείς από μας δεν μπορεί να μένει απαθής θεατής μπροστά σε πράξεις ρατσιστικής βίας, λεκτικής ή σωματικής. H αδιαφορία του καθενός μας οπλίζει με ακόμη μεγαλύτερο θράσος όλους εκείνους που γεμάτοι φυλετικό μίσος επιτίθενται σε αδύναμους ανθρώπους», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις που καλούν τους πολίτες να καταγγέλλουν ρατσιστικά επεισόδια των οποίων γίνονται μάρτυρες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By