Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμό για την οικονομία προτρέπει ο Προβόπουλος

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2014 εμφανίστηκε στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, υποστηρίζοντας πως η χώρα έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και «αυτό που απομένει είναι να πορευθούμε το δύσκολο τελευταίο μίλι»

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Υπογράμμισε ότι η οικονομία μπήκε σε τροχιά σταθεροποίησης και πως «το 2014 θα τερματιστεί η ύφεση και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει» και ότι ο χρόνος που διανύουμε θα είναι το πρώτο έτος θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ μετά από μια 6ετία ύφεσης.

Η προειδοποίηση

Έκρουσε ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να «αποδυναμωθούν» τα στοιχεία που στηρίζουν θετικές προβλέψεις για το 2014 εξαιτίας του πολιτικού κλίματος που παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, όταν αυτό που απαιτείται για την έξοδο από την κρίση είναι σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

«Είναι συνεπώς βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος», είπε και πρόσθεσε: «Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Εύθραυστη η σταθεροποίηση

Σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο αν και η χώρα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση για την έξοδο από την κρίση, η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη. «Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να καλυφθεί η απόσταση που απομένει για να εμπεδωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφερόμενος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων.

Τι είπε για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου 

Αντέκρουσε κάθε κατηγορία για αδράνεια της ΤτΕ στην υπόθεση του ΤΤ ο Γ. Προβόπουλος  που άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς Φιλιππίδη, καθώς- όπως είπε- από το 2006 άρχισε να παρακολουθείται στενά η τράπεζα.

Ο Γ. Προβόπουλος  ξεκαθάρισε ότι η ΤτΕ έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει στην υπόθεση του ΤΤ και πως όταν στα του 2012 στο νέο έλεγχο που διενήργησε εντοπίστηκαν «ερωτηματικά» και «σκιές» για κάποιες δανειοδοτήσεις, ενημερώθηκε η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος. «Η Αρχή Ξεπλύματος με την αναφορά της ΤτΕ και με βάση ίσως άλλα στοιχεία που η ίδια συγκέντρωσε διαβίβασε τα σχετικά πορίσματα στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών και ακολούθησαν οι γνωστές εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ που δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους βουλευτές, το ΤΤ ήταν υπό στενή παρακολούθηση για ασυνήθεις κινήσεις και εμείς θέσαμε στη διάθεση των αρχών όλα τα στοιχεία. Ξεκαθάρισε ότι η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης επιχειρηματικών δανείων και χαρακτήρισε αβάσιμα και άκρως επικίνδυνα για τη χώρα τα σχόλια περί σαθρού τραπεζικού συστήματος, λέγοντας πως μια ενδεχόμενη επικράτηση ενός κλίματος φοβίας θα οδηγούσε σε εξαιρετικά επιζήμια και αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα.

«Μέσα σε αυτό το πολύ δυσχερές περιβάλλον η πρόοδος για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος είναι εντυπωσιακή και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα επίτευγμα, θα ήταν έγκλημα να υπονομεύσουμε την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με αβάσιμες γενικεύσεις εντυπωσιασμού», ήταν στο μήνυμα που έστειλε ο Γ. Προβόπουλος .

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By