Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αισιοδοξία Ελλήνων για το μέλλον – Απαισιοδοξία για το παρόν

Σύμφωνα με το «Οικονομικό Βαρόμετρο» της Public Issue οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι «εξαιρετικά αρνητικές».

© FOSPHOTO /  Panayiotis Tzamaros
© FOSPHOTO / Panayiotis Tzamaros

Αισιοδοξούν για το μέλλον οι Έλληνες, αλλά για το σήμερα παραμένουν αρνητικοί. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το «Οικονομικό Βαρόμετρο» της Public Issue για τον μήνα Μάρτιο.

Σύμφωνα με το «Βαρόμετρο», σε σχέση με τον Ιανουάριο καταγράφεται σχετική ανάκαμψη εξαιτίας της «συγκρατημένης αισιοδοξίας των πολιτών για το μακροπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας». Αντιθέτως, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι «εξαιρετικά αρνητικές».

Καταναλωτικό κλίμα

Ωστόσο, η Public Issue διαπιστώνει ότι παρά τη βελτίωση των τελευταίων μηνών, το καταναλωτικό κλίμα υπολείπεται ακόμα αισθητά από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την υπογραφή του Μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος, τον Μάρτιο κατεγράφη οριακή άνοδος (3,3 μονάδες, φθάνοντας στις 60,5 μονάδες) σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Η σταθεροποίησή του κοντά στις 60 μονάδες, από τις αρχές του έτους, «επιβεβαιώνει τη βελτίωση συγκριτικά με τα επίπεδα του προηγούμενου φθινοπώρου», κατά την Public Issue.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας παρουσίασε για 3ο συνεχόμενο μήνα άνοδο και ξεπέρασε τις 40 μονάδες (41,3 μονάδες), ενώ ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα των 70 μονάδων (72,6 μονάδες) κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Αισιοδοξούν για το μέλλον

Με αυτά τα δεδομένα, η Public Issue επισημαίνει ότι οι πολίτες ενώ αισιοδοξούν περισσότερο για το μέλλον της οικονομίας, δεν είναι ικανοποιημένοι από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Μάλιστα, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για την οικονομία υποχώρησαν αισθητά μέσα σε ένα μήνα (4,9 μονάδες), ενώ οι συνολικές απώλειες από τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 11,1 μονάδες. Την ίδια ώρα, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την οικονομία αυξήθηκαν σημαντικά από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο (7,8 μονάδες).

Πέραν αυτών, από το «Oικονομικό Βαρόμετρο» προκύπτει ότι η ροπή προς αγορές έφθασε τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

By