Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αισιόδοξη η Alpha Bank για την οικονομία

Κόντρα σε όλους, οι αναλυτές της Alpha Bank, εκτιμούν ότι η ύφεση το 2013 δεν θα ξεπεράσει το 3%.

-Του Χρυσόστομου Τσιούφη-

© FOSPHOTOS  Konstantinos Tsakalidis
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Δανειστές και ΥΠΟΙΚ εργάζονται με δεδομένο ότι η ύφεση θα θα αγγίξει το 4,5%, εκτίμηση που συμμερίζεται και η ΤτΕ. Τρόικα και ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι η ύφεση θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο εξαιτίας κυρίως 2 λόγων. Πρώτος από τη μεταφορά , τον αντίκτυπο, που θα έχει η μεγάλη πτώση του τελευταίου 3μήνου του 2012 (-6%) και στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, η ALPHA BANK χαρακτηρίζει τις προβλέψεις αυτές καταθλιπτικές και προβλέπει ύφεση όχι μεγαλύτερη από 3%, επειδή έχουν εκλείψει πολλοί λόγοι πίεσης.

Το 2012, σημειώνει, η οικονομία λειτούργησε υπό την επίδραση της επιβολής ενός πρωτοφανούς σε μέγεθος και σκληρότητα περιορισμού ρευστότητας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και υπό την επίδραση πολιτικών αναταράξεων και των εντόνως και εντέχνως προωθούμενων προσδοκιών για έξοδο της χώρας από το Ευρώ. Το 2012, επίσης, η οικονομία λειτούργησε κάτω από την επίδραση της μη καταβολής των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας και της φυγής των καταθέσεων που οδήγησαν στον καταποντισμό του οικονομικού κλίματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει το 2013.

Αντίθετα, όπως σημειώνει και η ΕΕ, η εγχώρια ζήτηση θα αρχίσει σταδιακά να τονώνεται καθώς η κυβέρνηση θα αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Επιπλέον η επιστροφή των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες θα συμβάλει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στη βελτίωση της χορήγησης δανείων. Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη θα διαδραματίσει και η αύξηση των εξαγωγών κατά 2,7%.

[space size=»30″]

By