Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αισιόδοξος ο Τζον Κέρι για τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών

«Την κατάλληλη στιγμή ο ρόλος της καθεμιάς χώρας θα παρουσιαστεί λεπτομερώς»

john kerry-keri

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι εμφανίστηκε αισιόδοξος απέναντι στην Ουάσινγκτον και στις προσπάθειες να συγκροτήσει μαζί με άλλες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες ένα διεθνή συνασπισμό που θα τεθεί αντιμέτωπος με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

«Δεν έχω αμφιβολίες: θα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός με αραβικές χώρες, με ευρωπαϊκές χώρες, με τις ΗΠΑ και με άλλες που θα συμβάλουν σε όλες τις πλευρές της στρατηγικής που παρουσίασε ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κέρι από την Άγκυρα όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί για την εξεύρεση συμμάχων στον αγώνα κατά του ΙΚ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ διαφωνούν με τη συμμετοχή του Ιράν στη διεθνή σύνοδο που οργανώνει το Παρίσι για το Ιράκ την Δευτέρα, κυρίως λόγω «της εμπλοκής της Τεχεράνης» στην κρίση στη Συρία.

Όσον αφορά τη στάση της Γαλλίας, ο Αμερικανός υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα αυτή έχει δημοσίως διακηρύξει ότι προτίθεται να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράκ, όμως υπογράμμισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διευκρινιστεί τι ρόλο θα παίξει η κάθε χώρα.

«Είναι πρόωρο και, ειλικρινά, ανάρμοστο, να αρχίσουμε αυτή τη στιγμή να σχεδιάζουμε το τι θα κάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά», τόνισε ο Κέρι στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Την κατάλληλη στιγμή ο ρόλος της καθεμιάς θα παρουσιαστεί λεπτομερώς».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κέρι στην Άγκυρα δεν έδωσε το «παρών» η τουρκική ηγεσία.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ένας από τους βασικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να δεσμευτεί στη νέα στρατιωτική εκστρατεία της Ουάσινγκτον.

By