Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι στο Κάιρο

Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

aiguptos sisi

Αιφνιδιαστικά αποφάσισε να επισκεφθεί το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου μετά την ορκωμοσία του νέου Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του πρώην αρχηγού του στρατού που ανέτρεψε το πτροηγούμενο καλοκαίρι τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Στην επίσκεψή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου για να του εκφράσει την ανησυχία των ΗΠΑ για την καταστολή των διαδηλώσεων και την «τακτική» που ακολουθούν οι αιγυπτιακές αρχές η οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «διχάζει» την κοινωνία. Θα συναντηθεί ακόμα με αξιωματούχους του Αραβικού Συνδέσμου.

Το Σάββατο, αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε την θανατική ποινή του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλων 183 μελών της οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από το Κάιρο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης Κέρι, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι πριν από δέκα ημέρες αποδέσμευσε το ποσό των 572 εκατομμυρίων δολαρίων, κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης του Κογκρέσου.

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της αμερικανικής βοήθειας, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, προς την Αίγυπτο η οποία είχε «παγώσει» τον Οκτώβριο καθώς οι ΗΠΑ ζητούσαν από τις νέες αρχές να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Κέρι επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα πενταήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη για «διαβουλεύσεις με τους εταίρους και τους συμμάχους» για τον τρόπο που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός σχεδιάζει να συζητήσει με τις χώρες του Κόλπου την πιθανότητα προβλημάτων στις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώτα.

Ακόμα, ο Κέρι θα επισκεφθεί μέσα στην εβδομάδα την Ιορδανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Αναμένεται επίσης ότι σύντομα θα επισκεφθεί και το Ιράκ, όπως του έχει ζητήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όμως δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα γίνει κάτι τέτοιο.

By