Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ακυρώθηκε πρόστιμο «μαμούθ» από την εταιρία Unilever

Το πρόστιμο ανερχόταν σε επτά εκατομμύρια ευρώ

Voedingsmiddelen Unilever worden plofkipvrij

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας προχώρησε στην ακύρωση προστίμου ύψους επτά εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Unilever από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού

Το πρόστιμο αφορούσε τις ενέργειες της εταιρείας κατά τα έτη 2000-2002 όταν η Unilever σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με παράνομες ρήτρες απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στο χώρο των απορρυπαντικών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, που ακύρωσε το πρόστιμο, η εταιρεία δεν εφάρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις κι έχει καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ σημειώνεται ότι παρήλθε πολύς καιρός μέχρι να διαπιστωθεί η παράβαση.

Στην απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών εντάσσεται στις λεγόμενες per se παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται – μαζί με τα καρτέλ – η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου.

Ακόμη, ανέφερε η Επιτροπή ότι επειδή η πρακτική της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών θεωρείται ότι εδραιώνει ουσιαστικά μία γεωγραφική κατανομή της κοινοτικής αγοράς, αντιμετωπίζεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την κοινοτική νομολογία.

By