Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλαβάνος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει μια εναλλακτική πολιτική [ηχητικό]

Μια χώρα σε πολύ βαθιά ύφεση, χρειάζεται ένα νόμισμα μαλακό, το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, εκτιμά ο επικεφαλής της κίνησης.

(ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)Για το σχέδιο Β’ και το μέλλον της Ελλάδας μίλησε ο Αλέκος Αλαβάνος στο Βήμα Fm, τονίζοντας πως «μέχρι στιγμής εμφανίζεται ότι είναι η αλλαγή του νομίσματος. Η αλλαγή του νομίσματος έχει μεγάλη σημασία για μας, αλλά δεν είναι τα πάντα. Εγώ αποφεύγω τη λέξη επιστροφή, δεν έχει δυνατότητες η Ελλάδα να γυρίσει πίσω, να μιμηθεί κάτι από το παρελθόν της, γιατί έχουν αλλάξει οι καταστάσεις».

Σύμφωνα με το κ. Αλαβάνο, το ουσιαστικό θέμα είναι αν θα μπορεί να έχει μια ουσιαστική νομισματική πολιτική, που σημαίνει δικό της νόμισμα σε αυτή τη φάση, το οποίο μπορεί να βαφτίσει όπως θέλει. Μια χώρα σε πολύ βαθιά ύφεση, χρειάζεται ένα νόμισμα μαλακό, το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Δεύτερον, χρειάζεται μια ποσότητα νομισμάτων, δηλαδή, μια μεγάλη ρευστότητα.

Σχετικά για την αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφερε ότι «πιστεύω ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, θα γίνει νέα αναδιάρθρωση του χρέους, νέο κούρεμα. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τέτοιο χρέος δεν μπορεί να το αντέξει η Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει εναλλακτική λύση, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Στο ότι μπορώ να καταθέσω το μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Εμείς νιώθουμε μια βεβαιότητα. Μπορεί πριν 3 μήνες να μην την είχαμε αυτή τη βεβαιότητα. Όμως τα γεγονότα της Κύπρου είναι ένα μεγάλο μάθημα».

Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι με το συγκεκριμένο κόμμα , αλλά και το πολιτικό σύστημα ήρθε σε σύγκρουση πριν την κρίση. «Δεν ντρέπομαι για αυτό και το θεωρώ θετικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει μια εναλλακτική πολιτική. Πρέπει κανείς να προσέχει το θέμα της εξουσίας. Διαφθείρει η προοπτική της εξουσίας και πρέπει να έχει κανείς ισχυρές αντιστάσεις», πρόσθεσε.

Επίσης, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να στηρίξει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «με την πολιτική που έχει, όχι. Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία πρέπει να περιμένει να ακούσει τις θέσεις ενός κόμματος, σα να ακούει μετεωρολογικό δελτίο. Από τη μία να έχει θύελλα και από την άλλη καύσωνα».

[icon icon=»0300.png»][/icon]2013.05.22 ΑΛΑΒΑΝΟΣ

 

By