Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αλαλούμ με τα πρόστιμα στους εκπρόθεσμους φορολογούμενους

Μέχρι τον Μάρτιο του 2014 θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί οι δόσεις του ΦΑΠ

theoxarisΑγνωστο θα παραμείνει έως και την τελευταία στιγμή το αν θα επιβληθούν ή όχι πρόστιμα σε όσους υπέβαλλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκπρόθεσμα. Οπως επανέλαβε ο Γενικος Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση ενώ παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν τα πρόστιμα στους εκπρόθεσμους.

Ωστόσο αυτή η ασαφής τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί πονοκέφαλο σε φοροτεχνικούς και φορολογούμενους. Οπως αναφέρει λογιστής στο thepaper.gr η κυβέρνηση έχει συνδέσει τα πρόστιμα με το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης εσόδων έως το Σεπτέμβριο. Επομένως, όσοι κατέθεσαν εκτός προθεσμίας τις χρεωστικές τους φορολογικές δηλώσεις μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη αν τελικά αποφασιστεί ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Εσόδων, μόλις 40.000 φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών τους προς την εφορία που αντιστοιχεί σε οφειλές ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οπως τόνισε καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε η διαδικασία των διασταυρώσεων και των ελέγχων να είναι πιο στοχευμένη σε επίφοβους κωδικούς.

Τέλος, ο Χάρης Θεοχάρης, προανήγγειλε ότι μαζί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 εντός του πρώτου 15ήμερου του Αυγούστου θα αποσταλεί επίσης ο ΦΑΠ 2012 ενώ εντός Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει αποσταλεί ο ΦΑΠ 2013, με σκοπό οι υπόχρεοι να έχουν εξοφλήσει τις δόσεις το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2014.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By