Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλγερία: Ελληνικής καταγωγής ο ένας από τους δύο δράστες της πολύνεκρης επίθεσης

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την καναδική κρατική τηλεόραση CBC, τα ονόματα δύο Καναδών που είχαν ενταχθεί στην ισλαμιστική οργάνωση η οποία πραγματοποίησε την πολύνεκρη επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία.

photo by REUTERS/ Amr Dalsh
photo by REUTERS/ Amr Dalsh

Οι δύο άντρες, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην διάρκεια της επίθεσης, ήταν φίλοι και ζούσαν στο Οντάριο. Ο ένας από αυτούς, ο Χρήστος Κατσιρούμπας από ελληνική ορθόδοξη οικογένεια είχε ασπαστεί τον ισλαμισμό και ο άλλος ήταν γνωστός μόνο ως Αλί Μεντλέζ.

Οι δημοσιογράφοι, επικαλούμενοι πηγές που δεν κατονομάστηκαν αποκάλυψαν πως είναι πιθανόν ότι ο Κατσιρούμπας και ο Μεντλέζ ανατινάχτηκαν σκόπιμα στη μεγάλη έκρηξη που σκότωσε και τους τελευταίους δέκα ομήρους στο αλγερινό εργοστάσιο στην περιοχή Ιν Αμένας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBC διευκρίνισε, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, πως ο Κατσιρούμπας ήταν πολύ πιθανό το πρόσωπο που οι όμηροι περιέγραψαν ως «ξανθό που μιλούσε αγγλικά της Βόρειας Αμερικής».

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγο επίθεση, εκατοντάδες εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις κρατούνταν όμηροι από τους ισλαμιστές σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις των γαλλικών δυνάμεων στο Μάλι. Επειτα από τέσσερις ημέρες, οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας πραγματοποίησαν την τελική επίθεση στο εργοστάσιο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 ξένοι, ένας αλγερινός όμηρος και 29 από τους ισλαμιστές.

By