Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλλάζει ο κατώτατος μισθός από το 2017

Στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανατρέπεται ο τρόπος ορισμού του μισθού.

ergasias asfalisi
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει παραδώσει το σχετικό υπόμνημα στην τρόικα.

Σε δήλωση του στο Mega, o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνει ότι το νέο σύστημα είναι ένα «σύγχρονο θεσμικό εργαλείο» με το οποίο εισάγονται για πρώτη φορά στην διαδικασία καθορισμού τεχνοκρατικοί φορείς. Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2017 και ως τότε ο κατώτατος μισθός δεν θα αλλάξει, τόνισε.

Στο σχέδιο, που τεθεί σε ισχύ το 2017, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές, που ανατρέπουν τον τρόπο ορισμού του μισθού. Σύμφωνα με το Mega, συντονιστικό ρόλο θα έχει πενταμελές συμβούλιο που θα προτείνεται από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και θα εγκρίνεται από τη Βουλή ή ένα πρόσωπο κύρους που θα προτείνεται από το υπουργείο με την έγκριση της Βουλής. Αυτό θα αντικαταστήσει τις διμερείς διαπραγματεύσεις εργοδοτών και ΓΣΕΕ.

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο φτώχειας, το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα και στον κλάδο, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στον κλάδο και στην χώρα.

 

 

 

 

 

By