Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλλαγές από 1η Ιανουαρίου στο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ

Μετά από απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων

υποικ

Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2015 το έντυπο δήλωσης ΦΠΑ, μετά από απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σε σύγκριση με το παλαιό έντυπο (από το 2011), το νέο έντυπο είναι πιο εύχρηστο και λειτουργικό, με τις βασικότερες αλλαγές να αφορούν στα εξής:

  1. Δεν θα αναγράφονται οι εισροές (δαπάνες και αγορές) ανά συντελεστή ΦΠΑ σε 12 κωδικούς, όπως απαιτούσε το παλαιό έντυπο, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνον 2 κωδικοί (αξία και αναλογών ΦΠΑ)
  2. Οι ειδικοί λογαριασμοί (κωδικοί πληροφοριακού χαρακτήρα) ενσωματώνονται αντίστοιχα στις εκροές και εισροές, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, με στόχο την ορθότερη δήλωση των συναλλαγών των επιχειρήσεων για σκοπούς ΦΠΑ και την απαραίτητη διασταύρωση αυτών από τη Φορολογική Διοίκηση
  3. Ενσωματώνεται η αίτηση επιστροφής, με την απλή συμπλήρωση ενός κωδικού για το ποσό και αντίστοιχων κωδικών για το λόγο της επιστροφής, και δεν θα απαιτείται πλέον κατάθεση ξεχωριστής αίτησης επιστροφής
  4. Ενσωματώνεται η αίτηση συμψηφισμού του προς επιστροφή ποσού με μελλοντικές οφειλές
  5. Δίνεται η δυνατότητα να αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για την κατάθεση σε αυτόν του προς επιστροφή ποσού.

Το ίδιο έντυπο θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για τον διακανονισμό παγίων και για τον προσδιορισμό της αναλογίας έκπτωσης (pro-rata), χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση περίπλοκων πινάκων για τον προσδιορισμό των παραπάνω.

By