Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλαγές προ των πυλών στα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Όπως έγινε γνωστό σε 206.000 νοικοκυριά έχει ήδη καταβληθεί «κοινωνικό μέρισμα», ενώ 67.500 νέες αιτήσεις, από αυτές που υποβλήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έχουν γίνει ήδη δεκτές

euromoney

Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με θέμα την πορεία υποβολής των αιτήσεων του κοινωνικού μερίσματος και την αξιολόγηση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε προς το παρόν να μη γίνει καμία αλλαγή των κριτηρίων και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων, η επαναξιολόγηση των κριτηρίων θα γίνει στο τέλος Μαΐου.

Όπως έγινε γνωστό σε 206.000 νοικοκυριά έχει ήδη καταβληθεί «κοινωνικό μέρισμα», ενώ 67.500 νέες αιτήσεις, από αυτές που υποβλήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έχουν γίνει ήδη δεκτές.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στην “τσιμπίδα” του συστήματος έπεσαν περίπου 60.00-0 “δικαιούχοι” του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι αν και αρχικά είδαν το TAXIS να του εγκρίνει την αίτηση τους, τα λεφτά δεν κατατέθηκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμός.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι αν και μέχρι τις 3 Μαΐου έγιναν δεκτές συνολικά 267.000 αιτήσεις, τα συστήματα ελέγχου που έχει στήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «κτύπησε καμπανάκι» για τις 60.000, εξαιτίας διαφόρων στοιχείων που ήταν ανακριβή.

Για παράδειγμα υπήρξαν αρκετές αιτήσεις που εντωπίστηκε ότι είχαν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία εντόπισε με δεύτερο έλεγχο η εφορία Επίσης εντοπίστηκαν έγγαμα ζευγάρια που είχαν κάνει διαφορετικές δηλώσεις, ώστε να πάρουν διπλό επίδομα. Πολλές ήταν και οι αιτήσεις “δικαιούχων” που ενώ στη φορολογική τους δήλωση δήλωναν φιλοξενούμενοι κατά την υποβολή της αίτησης δήλωσαν ότι δεν φιλοξενούνται.

Πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα σύσκεψη με επιτελείς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ώστε να εξεταστούν οι αλλαγές στα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των τελικών δικαιούχων.
Αυτή τη στιγμή επικρατέστερο σενάριο είναι το επίδομα έως και 500 ευρώ να δίνεται σε άγαμους με εισόδημα έως 6500 ευρώ, αντί 6000 που ήταν το όριο. Ανάλογη διεύρυνση θα ισχύσει και για νοικοκυριά με περισσότερα μέλη. Ωστόσο το τελικό ποσό θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) έως τις 30 Ιουνίου, ενώ ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Στη συνάντηση εκτός του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα μετείχαν ακόμη ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης και οι κ.κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαππας .

By