Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα κυβερνήσω με μνημόνιο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι δεν θα κυβερνήσει με το ισχύον καθεστώς.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ  ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑTο «χαρτί» της επαναδιαπραγμάτευσης με την απειλή προς τη Γερμανία της εξόδου από το ευρώ, θέλει να παίξει ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με όσα είπε στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλ. Παπαχελά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι δεν θα κυβερνήσει με μνημόνιο, ενώ απέναντι στην γερμανική ισχύ μέσα στην Ε.Ε. αντιπρότεινε την συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, δηλώνοντας πρόθυμος να ενισχύσει μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού σε αυτή την κατεύθυνση.

Ρωτήθηκε αν υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε στη δραχμή και ενδεχομένως σε μια καταστροφή που θα ναι μεγαλύτερη της σημερινής, και απάντησε: «Υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ναι. Υπάρχει ο κίνδυνος αυτός διότι στο τέλος της μέρας δύο εκδοχές μπορεί να υπάρξουν. Ή να υποχωρήσει η Γερμανία και αυτό θα είναι μια νίκη όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά για όλους τους λαούς του νότου, ή να προχωρήσει σε επιλογές διάλυσης της ευρωζώνης ή κατακερματισμού της ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες ή σε σενάρια τα οποία εν πάσει περιπτώσει δεν είναι σήμερα και τόσο εύκολα να τα εξηγήσουμε με βάση τη λογική».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «το ευρώ δεν είναι βιώσιμο αν μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έστω και μικρή αλλά είναι το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, φύγει από αυτό», ενώ «θα καταρρεύσει άμεσα αν αυτό συμβεί και για μια χώρα όπως η Ιταλία που είναι 8 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι ο κυρίαρχος εκβιασμός από την πλευρά των φίλων μας των Γερμανών μπορεί να αντιστραφεί». Πρέπει να σπάσει η πολιτική των βορείων χωρών και της Γερμανίας να απομονώνουν μία-μία τις χώρες του νότου για να επιβάλλουν την θέλησή τους, τόνισε, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να σπάσει η αντίληψη ότι η χώρα μας αποτελεί ειδική περίπτωση.

Δίνοντας το στίγμα μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν θα κυβερνήσει με μνημονιακό σχέδιο, ούτε θα βάλει νερό στο κρασί του. Ο Αλ. Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα λάβει την λαϊκή εντολή, θα καταθέσει δημόσια το πρόγραμμά του και εκτίμησε ότι θα βρεθούν πρόσωπα και δυνάμεις που θα στηρίξουν μια νέα εθνική προσπάθεια και με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργηθεί μια αριστερή κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με εντολή για σκληρή σύγκρουση στην Ευρώπη, καθώς «βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή και ότι διακυβεύεται ο πυρήνας λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησία της χώρας. Ή θα έχουμε μια χώρα αποικία χρέους για τις επόμενες γενιές, ή τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις».

Προσδιόρισε το δίλημμα των εκλογών στο δίπολο «ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ή νέα αβεβαιότητα», ενώ έδειξε έτοιμος για συνεργασίες δηλώνοντας ότι «δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας διότι αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία μόνο πολιτική δύναμη».

 

By