Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ (βίντεο)

Εντυπωσιακές σκηνές από την εκτόξευση των πυραύλων Τόμαχοκ με στόχο τις θέσεις των τζιχαντιστών

jihads-islamicmilitant

Τις εντυπωσιακές σκηνές από την εκτόξευση των πυραύλων Τόμαχοκ με στόχο τις θέσεις των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία καταγράφει πεντάλεπτο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό ναυτικό.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης από το αντιτορπιλικό Arleigh Burke -USS Arleigh Burke (DDG-51)- προς υλοποίηση του επόμενου βήματος που είχε εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώντας τις κινήσεις των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το Πεντάγωνο, όπως μεταδίδει το ABC, χαρακτηρίζει τους συνολικά 14 νυχτερινούς βομβαρδισμούς ως «πολύ, πολύ επιτυχημένους» ανακοινώνοντας ότι είχαν στόχο κέντρα ελέγχου και επικοινωνιών και αποθήκες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου «οι βομβαρδισμοί στη Συρία θα συνεχίσουν για κάποιο διάστημα».

Επιπλέον, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις σημερινές αεροπορικές επιθέσεις.

Παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίθεση και κατά δικτύου βετεράνων της Αλ Κάιντα το οποίο είχε δημιουργήσει προπύργιο δυτικά από το Χαλέπι και σχεδίαζε επιθέσεις κατά δυτικών κρατών. Από τους βομβαρδισμούς σε αυτό το σημείο έχασαν τη ζωή τους περίπου 50 άνθρωποι.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι εμπόδισαν με αυτό τον τρόπο «την προετοιμασία επικείμενων επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων από ένα δίκτυο που αποτελείται από βετεράνους που σκληραγωγήθηκαν από την αλ Κάιντα – ένα δίκτυο που συχνά αποκαλείται ομάδα Χοράσαν – το οποίο βρήκε καταφύγιο στη Συρία όπου μπορεί ήρεμα να προετοιμάσει επιθέσεις, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και να στρατολογήσει Δυτικούς για να διεξάγουν επιθέσεις», σημείωνει το Πενταγώνο.

Στους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο συριακό έδαφος συμμετείχαν και αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Η πρώτη αντίδαση των Τζιχαντιστών ήρθε μέσω εκπροσώπου τους που δήλωσε ότι η οργάνωση θα απαντήσει στις υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος και κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο. «Θα υπάρξουν αντίποινα σε αυτές τις επιθέσεις. Οι γιοι του Σαλούλ είναι εκείνοι που ευθύνονται. Έγιναν εξαιτίας τους», ανέφερε ο άνθρωπος αυτός στο Reuters χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας (σ.σ την οικογένεια αλ Σαούντ).

By