Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αμετάβλητο το επιτόκιο της ΕΚΤ

Εντός των προβλέψεων των αναλυτών οι κινήσεις της Φρανκφούρτης

ECB_2420839b

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο της στο 0,25% -ιστορικό χαμηλό, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Πλέον, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στράφηκαν στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλός τραπεζίτης τόνισε πως η ΕΚΤ δεν βλέπει αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη και δεν διαπιστώνει κάποια ομοιότητα με την κατάσταση που βίωσε η Ιαπωνία για μια δεκαετία. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν είναι πολύ χαμηλότερος από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν μια πολύ πιο δυναμική ανάκαμψη.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική για όσο καιρό χρειαστεί και ότι επικυρώνει την «μελλοντική καθοδήγηση».

«Διατηρούμε την μελλοντική μας καθοδήγηση. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο» σημείωσε.

Η αποστείρωση είναι ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΚΤ εξετάζει όλες τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να διερευνήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Πρόσθεσε πως η διακοπή της διαδικασίας της αποστείρωσης κατά την αγορά κρατικών ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται, αλλά τόνισε ότι δεν συζητήθηκε στην σημερινή συνεδρίαση.

«Είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που εξετάζουμε, δεν το συζητήσαμε, είχαμε μια γενική συζήτηση για όλα τα εργαλεία, αλλά πρέπει να σας πω ότι οι αρμόδιες επιτροπές στην ΕΚΤ έχουν εξετάσει όλα αυτά τα μέτρα, οπότε όταν έρθει η ώρα και αν αποφασίσουμε να ενεργοποιήσουμε τα μέτρα, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Ποια μέτρα θα αποφασίσουμε να ενεργοποιήσουμε θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις με τις οποίες θα είμαστε αντιμέτωπο» ανέφερε.

Αρνητικά ρίσκα από αναδυόμενες

Οι εξελίξεις στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

«Η ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθοδικά ρίσκα. Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές χρήματος και στις συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές και οι επακόλουθες αβεβαιότητες, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες» δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Σημειώνουμε πως νωρίτερα, και η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) είχε διατηρήσει με τη σειρά της αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της στερλίνας,  στο 0,5%, διατηρώντας και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισ. στερλινών.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,15% και διαμορφώνεται στα 1,3516 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 137,125 γεν, στο 0,8292 με τη στερλίνα και στο 1,2222 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,06% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 101,435 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6300 με τη στερλίνα και στο 0,9043 με το ελβετικό φράγκο.

 

By