Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανάβει φωτιές στην Αθήνα η έρευνα για τα πεπραγμένα της τρόικας

Η εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου για τις αποφάσεις της τρόικα για την Ελλάδα, φέρνει αντιδράσεις από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

troika

Στα τέλη του μήνα και κατά πάσα πιθανότητα στις 29 Ιανουαρίου θα έλθουν τελικά στην Αθήνα οι δύο ευρωβουλευτές, που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ελλάδα. Πρόκειται για την επίσκεψη, που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά αναβλήθηκε, προκαλώντας πολιτική σύγκρουση στην Αθήνα, ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένταση στις σχέσεις της Κουμουνδούρου με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι υπέκυψε σε πιέσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ώστε να μην συμπέσει η επίσκεψη της «εξεταστικής» επιτροπής, με την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην ευρωπαϊκή ένωση. Η κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη, ενώ ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι έλαβε μόνος του την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αυστριακός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας και ο γάλλος Σοσιαλιστής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες για την Αθήνα, προκειμένου να έχουν απευθείας επαφές με κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις των επιλογών της τρόικας στη χώρα μας, την τελευταία τετραετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το έργο της «εξεταστικής» επιτροπής ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να αναδειχθούν τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης συνταγής για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και των δανειστών για τις δραματικές επιπτώσεις του προγράμματος στον ελληνικό λαό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By