Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην ανάγκη ενίσχυσης της συριακής αντιπολίτευσης συμφώνησαν Γαλλία-Σ. Αραβία

Eπίσκεψη του  Γάλλου υπουργού Άμυνας,  Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στη μοναρχία του Κόλπου

Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon
Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon

Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η συριακή αντιπολίτευση και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ), ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Αμύνης Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος επισκέπτεται τη μοναρχία του Κόλπου.

Ο Λε Ντριάν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στην Τζέντα πως έγινε δεκτός από τον βασιλέα Αμπντάλα και επισήμανε την «μεγάλη σύγκλιση απόψεων στα κυριότερα ζητήματα», ιδίως για «τις κρίσεις στην περιοχή».

«Η προσέγγισή μας για την κατάσταση είναι ταυτόσημη. Βρισκόμαστε αμφότεροι στη λογική της ενίσχυσης της Συριακού Εθνικού Συνασπισμού και του γενικού επιτελείου των δυνάμεων του στρατηγού Σελίμ Ίντρις», του επικεφαλής του ΕΣΣ, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

«Θα πρέπει ο εθνικής συνασπισμός να είναι στιβαρή, αξιοσέβαστη. Υποστηρίζουμε τον συνασπισμό, τόσο στρατιωτικά, όσο και σε ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο», υπενθύμισε ο Λε Ντριάν, εκφράζοντας την ελπίδα «πως η διάσκεψη της Γενεύης (για μία πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης) θα καρποφορήσει διότι δεν μπορεί να δοθεί στρατιωτική λύση στη (σύρραξη στη) Συρία».

Ο Γάλλος υπουργός έγινε δεκτός επίσης κι από τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Σαλμάν μπιν Άμπντελ Αζίζ, που είναι επίσης υπουργός Αμύνης, με τον οποίον συζήτησε «τα μέσα για να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις», καθώς επίσης και τις «εξελίξεις στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή», μεταδίδει το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του γιατί οι συνομιλητές του «επιβεβαίωσαν για την ενεργοποίηση» από σήμερα του συμβολαίου ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών για τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων φρεγατών και δύο πλοίων ανεφοδιασμού σε καύσιμα, που έχουν τεθεί σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1980. Τις εργασίες αυτές έχουν αναλάβει οι γαλλικές εταιρείες DCNS, Thales και MBDA, σε συνεργασία με σαουδαραβικές εταιρείες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By