Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανάπτυξη και το 2014 για τη ναυτιλία

Μικρότερη αύξηση του ελληνόκτητου στόλου για το επόμενο έτος

nautilia

Τα περισσότερα σενάρια που εξετάστηκαν στο 9ο Συνέδριο του Institute of Chartered Shipbrokers Greek Branch προβλέπουν ανάκαμψη της ναυτιλίας εντός του 2014. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών βασική αιτία της ανοδικής πορείας που θα καταγράψει ο κλάδος είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των παραγγελιών, η οποία οφείλεται στη βελτίωση των ναυλαγορών και των asset values.

Στο φετινό συνέδριο, με θέμα « Underway to recovery or Underestimating the Fundamentals?», τις απόψεις τους κατέθεσαν ο πρόεδρος του ICS Greek Branch κ. Νικόλαος Α. Τσαβλίρης, η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κυρία Jenny Bloomfield, ο κ. Μιχαήλ Μποδούρογλου, Πρόεδρος της Paragon Shipping Inc, ο κ. James Leak, Διευθύνων Σύμβουλος της Arrow Research Ltd., η κυρία Σταυρούλα Μπετσάκου, Chief Tanker Analyst της ICAP Shipping Ltd., ο κ. Ted Petropoulos, πρόεδρος της εταιρείας Petrofin και ο κ. Αντώνιος Αργυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Seaborne Capital Advisors Ltd. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Βασίλειος Τσάκος, FICS, V. Chakos Claims Adjusters Co.

Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο που ενισχύει την πρόβλεψη για περαιτέρω άνοδο της ναυτιλίας σχετίζεται με το γεγονός ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στις αγοραπωλησίες των second hands πλοίων το τρέχον έτος αλλά και στις νέες παραγγελίες. Ωστόσο η χρηματοδότηση των πλοίων έχει επηρεαστεί αρνητικά, καθώς οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες χρηματοδοτούσαν την ελληνική ναυτιλία, υποφέρουν από την αναταραχή των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Δυσκολίες όμως αντιμετωπίζουν και οι δύο διεθνείς μεγαλύτερες τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ελληνόκτητο στόλο, η Royal Bank of Scotland και της HSH Nordbank.Παρόλα αυτά οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση 4% του στόλου το 2014, σε σύγκριση με το 10% – 16% που είδαμε μεταξύ 2010-2012.

Στους χώρους της εκδήλωσης και εν όψει εορτών φιλοξενήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Bazaar του φιλανθρωπικού ιδρύματος “Αργώ” σωματείο ναυτικών γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες, όπου και ενισχύθηκε η αξιέπαινη προσπάθεια του σωματείου. Η προσέλευση των συμμετεχόντων ήταν αξιοσημείωτη, καθώς πάνω από 400 καταξιωμένοι επαγγελματίες της ναυτιλιακής κοινότητας παρευρέθησαν στην εκδήλωση.

Το 9ο Ετήσιο Συνέδριο του ICS Greek Branch πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία και στήριξη των ακόλουθων πολύ σημαντικών χορηγών: AB Maritιme Inc., Acropolis Chartering & Shipping, Capital Shipmanagement Corp., Cass Technava Maritime, Curzon Shipbrokers Corporation, Eastern Mediterranean Maritime Ltd, Element Shipmanagement S.A., European Navigation Inc., Dimitrios K. Fotinakis Ltd, George Moundreas & Company S.A., Holman Fenwick Willan International, Horizon Tankers S.A., Marine Plus S.A, National Bank of Greece, Neda Maritime Agency Co., Paragon Shipping Inc., Prevention at Sea, Springfield Shipping Company Panama S.A., Target Marine S.A., Tsakos Energy Navigation Ltd, Thenamaris Ships Management, Tsavliris Salvage Group, Urshachart S.A., Wartsila Greece.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By