Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανένδοτη η κυβέρνηση για τα πρόστιμα- φωτιά χρεών στο Δημόσιο

Τη χρυσή τομή αναζητούσαν για περισσότερο από μισή ώρα Κ. Χατζηδάκης  και Γ. Στουρνάρας προκειμένου να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων

xatzidakis_vouli638

Τη χρυσή τομή αναζητούσαν για περισσότερο από μισή ώρα Κωστής Χατζηδάκης  και Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων, ακόμη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που απαιτούσαν να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς κάθε διάταξη που δεν επείγει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Γ. Στουρνάρας μετά από σφοδρό κύμα αντιδράσεων απέσυρε ορισμένα άρθρα (αφορούν μεταξύ άλλων το ΤΑΙΠΕΔ και τις ΠΑΕ), δεν έκανε ωστόσο, πίσω στο άρθρο για τα πρόστιμα φωτιά  που ξεκινούν από 10% για καθυστέρηση έως 2 μήνες και φτάνουν στο 30% για καθυστέρηση πάνω από 2 χρόνια για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων.

«Υπερβολικά», χαρακτήρισε τα πρόστιμα η Ντόρα Μπακογιάννη, «εκτός τόπου και χρόνου»  Θάνος Μωραΐτης  από το ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο συζητείται με επείγουσες διαδικασίες και αύριο αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της βουλής.

voulia622_221013

Ποιες διατάξεις έφυγαν, ποιες έμειναν 

Αναλυτικότερα, ο  υπουργός Οικονομικών απέσυρε παραγράφους του άρθρου 9 που αφορούν στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τα άρθρα 10, 11 και 13. Το άρθρο 10 αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο, το άρθρο 11 επέφερε τροποποιήσεις στην οργάνωση και λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών, ενώ το άρθρο 13 προέβλεπε ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων συγχωνεύονται σε μια Γενική Διεύθυνση.

Οι διατάξεις ωστόσο, αυτές θα επανέλθουν προς ψήφιση στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις τράπεζες που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα η προθεσμία εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ λήγει στις 24 Ιανουαρίου του 2014, οι προθεσμίες των ρυθμίσεων του άρθρου 18 λήγουν στις 31/12/13 και απαιτείται παράταση, οι διατάξεις του ΚΕΔΕ για την είσπραξη εσόδων από την 1η Ιανουαρίου του 2014, όπως και το άρθρο που αφορά στην ελληνική Προεδρία.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για τον ΚΕΔΕ, αυτές έχουν προτεραιότητα γιατί πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/2014 με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει ότι εάν δεν προχωρήσει, θα δημιουργηθεί κομφούζιο. Ο Γ. Στουρνάρας απαντώντας στις αιτιάσεις στην κριτική των βουλευτών για το άρθρο 6 που αφορά στο επενδυτικό ταμείο, υπογράμμισε ότι πρέπει να ψηφιστεί για έχουμε ιδιωτικοποιήσεις και ως εκ τούτου έσοδα και να μην χρειαστεί η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα.

Διαβάστε επίσης:  Διακόπηκε η συνεδρίαση για τους πλειστηριασμούς- Αντιδράσεις από τα κόμματα

(Visited 1 times, 1 visits today)
By