Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανένδοτη η τρόικα, «τρέχει» ο Στουρνάρας

Δύσκολες χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις ο κ. Στουρνάρς, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

stournaras
Δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πάντως πως η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup. «Δύσκολο μεν, αλλά νομίζω ότι μπορούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως λόγω της αλλαγής του φόρου ακινήτων υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό.

«Προσπαθούμε να το καλύψουμε» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δήλωσε όμως ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως, όπως είπε, «για λόγους ουσίας και πολιτικής πρέπει να βρεθεί λύση».

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Δευτέρας ο δεύτερος γύρος ο επαφών του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα δε, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι σημερινές συναντήσεις ήταν εφ” όλης της ύλης και, παράλληλα, δόθηκαν νέα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

sfyri pleistiriasmoi

«Στόχος, να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως τις 9 Δεκεμβρίου»

Νέα «μέτωπα» ανοίγει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ. Όπως μάλιστα ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «υπήρξε «φασούλι» από το φόρο ακινήτων, τα 100 εκατομμύρια plus τα κουβεντιάζουμε». Ενώ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσδιορίζουν το επιπλέον κενό από τον ενιαίο φόρο στα 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι «το συζητάμε και για το ΠΔΕ».

Στόχος της κυβέρνησης, πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος παράγοντας, είναι να υπάρξει μια συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η συμφωνία με την τρόικα για πλειστηριασμούς και εμπορικές μισθώσεις

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Tο ενδεχόμενο ρήγματος στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού, με αφορμή τις απαιτήσεις της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών, επεσήμανε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στους εκπροσώπους των δανειστών μας, στη συνάντηση που έγινε σήμερα το απόγευμα.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επισημαίνοντας στην τρόικα ότι οποία λύση είναι αυτή που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και επιπλέον να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η απόφαση αφορά τις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που την στηρίζουν. Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By