Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αναίρεση ου βουλεύματος για την παραπομπή των στελεχών της «ENERGA» και «HELLAS POWER»

Αναίρεση άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών 19 στελέχη των εταιρειών «ENERGA» και «HELLAS POWER», αντιμετωπίζοντας κακουργήματα τα οποία επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης

energa_hellas800

Ειδικότερα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι 19 από τους 25 εμπλεκόμενους στην επίμαχη υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο επίμαχες εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι επιχείρησαν να εξαφανίσουν «τα ίχνη» των χρημάτων από τους φόρους, τοποθετώντας τα πόσα σε λογαριασμούς που είχαν στο εξωτερικό.

Αντίθετα, το δικαστικό συμβούλιο έχει απαλλάξει έξι μέλη της «Διαχειριστικής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.» (ΔΕΣΜΗΕ), σε βάρος των οποίων αρχικά είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Τώρα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από αίτηση του Άρη Φλώρου, άσκησε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος 365/2014, καθώς διαπίστωσε έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών αυτών.

Επίσης, διαπίστωσε η Εισαγγελία ασάφειες ως προς τις σχετικές συμβάσεις που υπεγράφησαν και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων.

Αναμένεται η έκδοση βουλεύματος από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

By