Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον S&P

Ο κίνδυνος έχει υποχωρήσει αλλά παραμένει, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης για τα 4 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

standardandpoors

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των 4 συστημικών τραπεζών της Ελλάδας {Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα) προχώρησε την Τετάρτη ο Standard and Poor’s, σε «CCC+», από «CCC» που ήταν πριν, με το outlook να είναι σταθερό. Παράλληλα διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των τεσσάρων τραπεζών σε «C».

Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί πως η πιστοληπτική αξιοπιστία των τραπεζών έχει βελτιωθεί χάρη στη συνεχιζόμενη πρόσβαση στους μηχανισμούς ρευστότητας που έχουν συστήσει οι ευρωπαϊκές αρχές, στις πρόσφατες ΑΜΚ αλλά και στη μείωση των κινδύνων καθοδικής απόκλισης εν μέσω σταδιακής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Standard&Poor΄s επισημαίνει ωστόσο πως κατά την άποψή της οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλούς κινδύνους του κλάδου, κυρίως εξαιτίας της επίδρασης που έχουν οι οικονομικές πιέσεις της Ελλάδας στο χρηματοδοτικό προφίλ του τραπεζικού συστήματος.

«Πιστεύουμε πως οι χρηματοδοτικές συνθήκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένουν από τις πιο δύσκολες μεταξύ των χωρών που υποβάλλουμε σε αξιολόγηση BICRA των τραπεζικών συστημάτων. Τούτου λεχθέντος, θεωρούμε πως ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες έχει υποχωρήσει» σημειώνεται σε ανάλυση του οίκου.

 

By