Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αναβλήθηκαν οι διπλωματικές επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες του ΟΗΕ – Ετοιμάζουν το έδαφος για επίθεση

kerry putinΤο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η συνάντηση αναβλήθηκε «δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία».

Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν η Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, καθώς και οι Ρώσοι υφυπουργοί Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Θα εργαστούμε μαζί με τους Ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια «συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση» με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Από την πλευρά της πάντως η Ρωσία, που έχει ταχθεί κατά μιας επέμβασης στη Συρία, εξέφρασε τη λύπη της για την αναβολή της συνάντησης.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία», έγραψε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Στο μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις έρευνες στο προάστιο της Δαμασακού, όπου καταγγέλλεται ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων κατά πολιτών. Τη Δευτέρα η αποστολή του ΟΗΕ δέχθηκε επίθεση με πυρά ενώ νωρίτερα είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση κοντά στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν.

Λίγο αργότερα, οι επιθεωρητές εισήλθαν στη σουνιτική συνοικία και έμειναν εκεί για περίπου τρεις ώρες. Επισκέφθηκαν δύο νοσοκομεία, μίλησαν με τραυματίες, γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες και έλαβαν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο.

Είναι φανερό πια ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μετά και τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Τζον Κέρι ο οποίος έκανε λόγο για «αδιαμφισβήτητη» χρήση χημικών όπλων και ορκίστηκε να απαντήσει.

Όπως είπε οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν διαπράξει «ηθική αισχρότητα» εναντίον των ανθρώπων τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By