Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέος πρωθυπουργός της Κένυας ο Ουχούρου Κενιάτα

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με αναλυτές,  δυσαρεστεί τις ΗΠΑ και τις ευρωπαïκές χώρες.

 

www.guardian.co.uk
www.guardian.co.uk

Νέος πρωθυπουργός της Κένυας, με οριακή πλειοψηφία, αναδείχθηκε ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργού, Ουχούρου Κενιάτα. Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται, σύμφωνα με αναλυτές, να δυσαρεστεί της ΗΠΑ και τις ευρωπαïκές χώρες. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν συνέπειες μεταξύ της Δύσης και της Κένυας.

Η μη φιλικά προσκείμενη διάθεση αυτή, για το νέο πρωθυπουργό, έγκειται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ειδικότερα, γιατί είχε απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του νυν αναπληρωτή πρωθυπουργού για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στις ταραχές που ακολούθησαν τις εκλογές του 2007.

Ο Ράιλα Οντίνγκα, 68 ετών, συνυποψήφιος του Κενιάτα καταγγέλλει παρατυπίες και μεθοδεύσεις στην καταμέτρηση των ψήφων και αναφέρει:«Θα σεβαστούμε το κράτος δικαίου και θα σεβαστούμε την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου ο πρωθυπουργός θα προσφύγει κατά των αποτελεσμάτων.«Ας αφήσουμε το Ανώτατο Δικαστήριο να καθορίσει αν το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή είναι νόμιμο», δήλωσε.

.

 


Ο Οντίνγκα είχε περίπου 800.000 λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό του και έλαβε το 43,31% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

 

 

By